Život Nigerijki u Brazilu: Suočavanje s rasizmom i teškim uslovima

Nigerijske izbjeglice uglavnom žive u predgrađu Rio de Janeira, a njihove žene obavljaju razne poslove, poput čuvanja ljubimaca, popravki starih lutaka te radeći na auto-otpadima

Svijet 22.08.2022, 10:40
Život Nigerijki u Brazilu: Suočavanje s rasizmom i teškim uslovima
© AA

Među hiljadama Afrikanaca koji su posljednjih godina potražili utočište u Brazilu, je i veliki broj žena koje nastoje poboljšati životne uslove radeći razne poslove. 

Rastuća ekonomska moć Brazila i relaksirani zakoni o imigraciji, te zatvaranje granica tradicionalnih izbjegličkih središta su glavni faktori znatnog povećanja broja afričkih tražilaca azila u toj zemlji.

Veliki broj izbjeglica dolazi iz Nigerije i suočava se s problemima kao što su rasizam, ksenofobija i nezaposlenost, piše AA. 

Nigerijske izbjeglice uglavnom žive u predgrađu Rio de Janeira, a njihove žene obavljaju razne poslove, poput čuvanja ljubimaca, popravki starih lutaka te radeći na auto-otpadima.

Više od 2.000 Nigerijaca je živjelo u Brazilu ilegalno i bez odgovarajuće dokumentacije do februara 2009. godine, kada im je brazilska vlada ponudila amnestiju.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), ukupan broj zahtjeva za azil u Brazilu porastao za 800 posto u periodu između januara 2010. i decembra 2013 a taj trend nastavio je rasti i godinama poslije.

komentari (0)