Iz izraelskih zatvora oslobođeno 30 palestinskih žena i djece

U okviru sporazuma Izraela i Hamasa pušten je 81 izraelski zatvorenik iz Pojasa Gaze i 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora

Svijet 01.12.2023, 09:22
Iz izraelskih zatvora oslobođeno 30 palestinskih žena i djece
© AA

U četvrtak navečer oslobođena je još jedna grupa od 30 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Konvoj Međunarodne organizacije Crvenog križa koji je prevozio 30 palestinskih žena i djece, koji su pušteni iz izraelskog zatvora u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika postignutog između Hamasa i Izraela, uspio je nakon racije izraelske vojske doći do okupirane Zapadne obale.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, konvoj Crvenog križa koji je prevozio one s okupirane Zapadne obale, uključujući osam palestinskih žena i 22 djece, napustio je vojni zatvor Ofer kasno navečer.

Izraelski vojnici intervenisali su oklopnim vojnim džipovima protiv većinom mladih Palestinaca koji su čekali u Betunyi, palestinskom gradu koji se nalazi na putu prema zatvoru Ofer i Ramallahu.

Konvoj s palestinskim zarobljenicima uspio je stići do okupirane Zapadne obale nakon racija izraelske vojske.

Grupa izraelskih zarobljenika koje je palestinska grupa Hamas u Gazi predala osoblju Crvenog križa prebačena je sinoć u Egipat preko graničnog prelaza Rafah, javlja AA. 

Izraelska vojska objavila je u četvrtak navečer da je Crveni križ primio šest izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze, te su prebačeni u zemlju.

Naveli su da sedma grupa izraelskih zarobljenika koju je Hamas oslobodio u četvrtak uključuje ukupno osam osoba.

Crveni križ je ranije u četvrtak primio dvoje izraelskih zarobljenika u centru grada Gaze, dok je ostalih šest zarobljenika primio u području u južnom Pojasu Gaze, u blizini graničnog prijelaza Rafah.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak naveče objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a nakon toga je dodatno produžena za još 24 sata.

Jutros je završila "humanitarna pauza", koja je u okviru sporazuma Izraela i Hamasa stupila na snagu u petak, 24. novembra. Izrael je potom odmah počeo napadati i bombardovati više lokacija u Pojasu Gaze, ima mrtvih i povrijeđenih.

komentari (0)