Izrael bombardira Khan Younis i jug Gaze u koje je pozvao civile da se sklone

U saopćenju UNRWA-e naveli su da su izraelske snage nastavile s teškim bombardiranjem iz zraka, s mora i kopna te da su, uprkos uputama za civile u Gazi da idu na jug, izraelske zračne snage nastavile gađati Khan Younis i druga područja na jugu

Svijet 17.10.2023, 10:52 18.10.2023, 15:05
Izrael bombardira Khan Younis i jug Gaze u koje je pozvao civile da se sklone
© AA

Izraelske zračne snage bombardiraju Khan Younis i druga područja na jugu Pojasa Gaze, u koje su ranije pozvali da se evakuira civilno stanovništvo sa sjevera, objavila je Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), prenosi AA. 

U saopćenju UNRWA-e naveli su da su izraelske snage nastavile s teškim bombardiranjem iz zraka, s mora i kopna. Navedeno je da su, uprkos uputama za civile u Gazi da idu na jug, izraelske zračne snage nastavile gađati Khan Younis i druga područja na jugu.

Postoji zabrinutost zbog dehidracije i bolesti uzrokovanih današnjim zatvaranjem posljednjeg postrojenja za pročišćavanje mora u Gazi. Iako je vodovod na jugu Pojasa Gaze otvoren na tri sata, to je omogućilo ograničenu količinu vode za polovinu stanovništva Khan Younisa.

Upozoreno je da otvaranje vodovoda na tri sada može biti dovoljno tek za 14 posto stanovništva Gaze.

Očekuje se da će rezerve goriva u svim bolnicama u Gazi potrajati još 24 sata te je naglašeno da bi životi hiljada pacijenata bili ozbiljno ugroženi ako bi se rezervni generatori isključili.

UNRWA je objavila da je broj Palestinaca raseljenih u Gazi zbog izraelskih napada dosegao milion.

komentari (0)