Izraelski napadi na Gazu: Ispod ruševina spašena Palestinka s Kur'anom u rukama

Na meti napada izraelske vojske našao se i grad Khan Younis, a nakon brojnih napada ispod ruševina je spašena Palestinka koja je kazala da je u kući čitala svetu knjigu Kur'an u trenutku napada na grad

Svijet 18.10.2023, 15:31
Izraelski napadi na Gazu: Ispod ruševina spašena Palestinka s Kur'anom u rukama
© AA

 Izraelska vojska neprestano nastavlja napade na Pojas Gaze već 12. dan u kojima je poginulo nekoliko hiljada Palestinaca. 

Na meti napada izraelske vojske našao se i grad Khan Younis, a nakon brojnih napada ispod ruševina je spašena Palestinka koja je kazala da je u kući čitala svetu knjigu Kur'an u trenutku napada na grad.

Ova Palestinka je potom dovedena u bolnicu kako bi joj bila ukazana ljekarska pomoć, a sa sobom je i dalje nosila Kur'an.

Izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze nastavlja se nakon početka sukoba s grupom Hamas, a prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) više od milion ljudi je raseljeno što je oko pola ukupnog stanovništva Gaze, piše AA. 

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 3.300 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, uključujući i sinoćnje bombardovanje bolnice Al Ahli.

U sukobima je ubijeno i više od 1.400 Izraelaca.

komentari (0)