Kuhar iz Turske svoju zemlju predstavlja na najbolji mogući način: Turska jela omiljena u Nigeriji

Svijet 12.11.2021, 10:58 12.11.2021, 11:26
Kuhar iz Turske svoju zemlju predstavlja na najbolji mogući način: Turska jela omiljena u Nigeriji
© AA

 Sait Akdivit, Turčin sa adresom u Nigeriji, svojim umjećem u kuhinji i kulinarskim vještinama, predstavlja svoju zemlju na najbolji mogući način.

Kuhar Akdivit sprema turska tradicionalna jela, poslastice, kahvu, čaj, lokume, a sve ih sprema na poseban način da su stanovnici Nigerije oduševljeni turskom hranom.

Akdivit skoro četiri godine, otkako je otvorio restoram,  gostima priprema Adana kebab, iskender, pide, hrah, merdžimek čorbu, lahmadžun, i mnoga turska jela, te na taj način privlači pažnju stanovnika Nigerije, i uči ih turskoj kulturi.

Izvrsni kuhar je radio u mnogim državama svijeta, ali, mnogo ga je zanimalo kako će Afrikanci prihvatiti turska jela.

- Malo sam istraživao, i prema rezultatima mog istraživanja, vidio sam da je Nigerija gigant Afrike, i zbog toga sam izabrao Nigeriju, kazao je Sait.

Istakao je i da na početku nije mnogo ljudi biralo turska jela, zbog razlike u načinu pravljenja i namirnica koje se koriste. Međutim, kaže  kuhar, vremenom je svojim jelima počeo da privlači pažnju Afrikanaca.

- Nigerijci vole da probaju različite stvari, a posebno vole meso. Zbog toga jela kao što su  Adana kebab, iskender, doner  mnogo biraju, navodi Sait.

Kuhar ističe da neka turska jela izgledaju zanimljivo Nigerijcima, a da od turskih poslastica najviše vole baklavu i kadaif.

Akdivit je rekao i da posjeduje četiri restorana u Nigeriji, te da ima 130 nigerijskih radnika, koji su toliko dobro usavršili pravljenje turskih jela, da ih, kako navodi Sait, mogu praviti i kad on nije tu.

Jedan od kuhara Nigerijaca koji rade u Saitovom restoranu, Nuhu Muhammed kaže da i on želi da u budućnosti otvori restoran sa turskim jelima.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)