Lufthansa zbog štrajka upozorenja otkazala više od hiljadu letova

Svijet 26.07.2022, 13:36
Lufthansa zbog štrajka upozorenja otkazala više od hiljadu letova
© AA

Njemačka aviokompanija Lufthansa zbog poziva sindikata Verdi na sutrašnji cjelodnevni štrajk upozorenja otkazala je više od hiljadu letova.

U saopćenju kompanije navedeno je kako će štrajk upozorenja imati veliki uticaj putnike s obzirom da do njega dolazi u jeku sezone putovanja, te da su otkazani gotovo svi letovi u Minhenu i Frankfurtu planirani za sutra.

U Frankfurtu je otkazano ukupno 678 letova, od toga 32 danas i 646 sutra. U Minhenu neće biti realizirano ukupno 345 letova, od toga 15 danas i 330 sutra.

Vjeruje se da će posljedice otkazivanja letova osjetiti oko 134.000 putnika.

Navedeno je kako će putnici čiji su letovi otkazani biti obaviješteni i ukoliko je moguće preusmjereni na alternativne letove. Ipak, ograničeni su i trenutni kapaciteti.

Istaknuto je i kako će Lufthansa nastojati što prije letove vratiti u normalu s obzirom na to da će u pojedinim pokrajinama sezona odmora početi ovog vikenda.

Ipak, posljedice štrajka osjećat će se i u četvrtak 28. jula i petak 29. jula.

Michael Niggemann, jedan od čelnika Lufthanse, kritizirao je odluku o štrajku usred sezone putovanja navodeći kako pregovori protiču dobro.

Sindikat je pozvao oko 20.000 članova zemaljskog osoblja Lufthanse na aerodromima u Njemačkoj na štrajk od 3.45 sati po lokalnom vremenu sutra, do 6.00 sati u četvrtak, 28. jula.

Sindikat za 12 mjeseci traži povećanje od 9,5 posto. Lufthansa, s druge strane, nudi povećanje od ukupno 250 eura za 18 mjeseci u dvije faze.

Strane će se opet sastati 3. i 4. augusta u Frankfurtu kako bi razgovarali o kolektivnom ugovoru. 

Izvor: AA

komentari (0)