banner17

banner18

Napad na azerbejdžansku ambasadu u Teheranu: Jedna osoba ubijena

Iran i Azerbejdžan dijele granicu, a u Iranu živi veliki broj etničkih Azerbejdžanaca

Svijet 27.01.2023, 09:12 30.01.2023, 12:11
Napad na azerbejdžansku ambasadu u Teheranu: Jedna osoba ubijena
© AA

Najmanje jedna osoba je ubijena u napadu automatskim oružjem na azerbejdžansku ambasadu u iranskom glavnom gradu Teheranu, saopštili su zvaničnici u petak. 

- Napadač je automatskim oružjem kalašnjikov ubio šefa sigurnosne službe azerbejdžanske ambasade. Dva radnika obezbjeđenja ambasade su također povrijeđena dok su sprječavali napad. Njihovo stanje je zadovoljavajuće, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

Osumnjičeni za napad je priveden, javljaju azerbejdžanski državni mediji.

- Trenutno je u toku istraga o izdajničkom napadu, saopštilo je ministarstvo.

Naveli su da će javnost biti dodatno obaviještena o detaljima slučaja, piše AA. 

Iran i Azerbejdžan dijele granicu, a u Iranu živi veliki broj etničkih Azerbejdžanaca.

Komandir teheranske policije Husein Rahimi potvrdio je da je uhvaćen napadač, koji je jutros izveo napad na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu. 

- Jedna osoba je izvela oružani napad prilikom ulaska osoblja u zgradu ambasade Azerbejdžana. Poginula je jedna, a ranjene su dvije osobe, rekao je Rahimi, objavila je novinska agencija Fars.

Potvrdio je i da je uhvaćen napadač.

- Napadač je ušao u zgradu sa dvoje male djece. Prema preliminarnim informacijama, napad je izveo zbog ličnih i porodičnih problema, kazao je Rahimi.

Nije otkrio identitet napadača.

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana objavilo je da je izvršen oružani napad na ambasadu te zemlje u glavnom gradu Irana i da je ubijen šef obezbjeđenja.

- Napadač je automatskim oružjem kalašnjikov ubio šefa sigurnosne službe azerbejdžanske ambasade. Dva radnika obezbjeđenja ambasade su također povrijeđena dok su sprječavali napad. Njihovo stanje je zadovoljavajuće, navedeno je ranije u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

komentari (0)