Pomoćnica šefa State Departmenta: „Odlučni smo produbiti našu saradnju sa Turskom“

Svijet 19.11.2021, 15:20 19.11.2021, 15:36
Pomoćnica šefa State Departmenta: „Odlučni smo produbiti našu saradnju sa Turskom“
© AA

Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja, izjavila je da Turska i Sjedinjene Američke Države (SAD) dijele mnoge zajedničke interese i da mnogo toga mogu učiniti zajedno.

- Odlučni smo produbiti našu saradnju s Turskom, kazala je Donfried u intervju za AA, u kojem je govorila o svojoj posjeti Ankari i Istanbulu.

Podsjetila je kako je relativno nova na poziciji pomoćnice šefa State Departmenta te kako je nastojala da u što ranijem roku posjeti Tursku.

- Posjeta Turskoj mi je bila jako važna. To je pokazatelj da je Turska vrijedan NATO partner. Dijelimo mnoge zajedničke interese i mnogo toga možemo učiniti zajedno. Zato sam bila nestrpljiva da dođem u Ankaru i sama počnem te razgovore, istakla je Donfried.

Podsjetila je također kako su predsjednici dviju zemalja, predsjednik Joe Biden i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, imali priliku sastati se u Rimu u okviru Samita G20. Na tom sastanku obje strane su se složile da se mora produbiti dijalog o mnogim pitanjima na kojima SAD i Turska mogu zajedno učinkovito raditi.

Donfried je naglasila da je ove sedmice u Washingtonu održan i sastanak odbrambene grupe na visokom nivou između Turske i SAD-a.

- Ovaj dijalog nastavlja se na vrlo redovnoj osnovi između SAD-a i Turske. Sljedeća prilika za ovaj dijalog na visokom nivo bit će sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a koji će se održati krajem novembra, početkom decembra. Bez sumnje će naša dva ministra vanjskih poslova raditi zajedno u kontekstu NATO-a na ključnoj agendi koja nas tamo ujedinjuje, navela je Donfried.

Ističući da će sljedeći samit čelnika NATO-a biti održan u junu u Madridu, na kojem će Savez dogovoriti o novom konceptu koji će odrediti njegov strateški smjer za sljedećih 10 godina, Donfried je nastavila:

"Mislim da ovo predstavlja sjajnu priliku za SAD i Tursku, zajedno sa svim našim saveznicima u NATO-u, da strateški razmišljaju o izazovima s kojima se danas suočavamo, regionalnim i globalnim."

Upitana je i o američkoj vojnoj prisutnosti u Grčkoj koja je izazvala nelagodu u Turskoj, te o pismu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena grčkom premijeru Mitsotakisu nakon potpisivanja Sporazuma o odbrambenoj saradnji, u kojem se navodi "odlučnost dviju zemalja protiv akcija koje ugrožavaju mir". Donfried je konkretno upitana "zauzima li SAD zajedno s Grčkom stav protiv Turske".

- Jako mi je žao što sam čula da to izaziva zabrinutost u Turskoj jer mislim da je dobro da SAD ima dublji angažman s bilo kojim saveznikom u NATO-u. Sjedinjene Države su jednako zainteresirane za produbljivanje naše suradnje s Turskom. Naravno, svrha moje posjete je razmotriti s našim turskim partnerima kako SAD i Turska mogu bliže sarađivati. Mislim da se na saradnju s Grčkom svakako treba gledati iz ove perspektive, kazala je Donfried, te nastavila:

"Kada je predsjednik Biden preuzeo dužnost, izrazio je želju Sjedinjenih Država da se prodube odnosi s našim ključnim saveznicima i da ožive naša savezništva i partnerstva, s naglaskom na 'Ponovo Amerika'. To je srž onoga što SAD radi sa svojim saveznikom, Grčkom, i odlučni smo produbiti našu suradnju s Turskom”.

Govorila je i o 1,4 milijarde dolara koje je Turska uložila u projekt borbenih aviona F-35, nakon čega su Sjedinjene Američke Države predložile prodaju borbenih aviona F-16 u zamjenu za raniju investiciju. Pregovori o ovom pitanju su u toku, a Donfried je upitana šta misli na koji način će dalje teći ovaj proces, na što je odgovorila da SAD i Turska imaju čvrst odbrambeni odnos s mnogo aspekata.

- Mislim da je ovdje važna činjenica da SAD i Turska rade na tim pitanjima i da je daj proces u toku. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim radom doći do rješenja, poručila je Donfried.

Što se tiče procesa isporuke F-16, Donfried je rekla da su SAD zadovoljne interesom Turske za F16.

- Znam da će delegacija uskoro doći u Washington kako bi nastavilo raspravljati o ovom pitanju. (Zahtjev Turske za kupovinu F16 od SAD-a) Nastavit ćemo ovaj tehnički proces kako bismo ovaj zahtjev pomaknuli naprijed, zaključila je Donfried.

komentari (0)