Predstavnički dom američkog Kongresa: Sankcije za podrivanje stabilnosti BiH

Svijet 21.09.2022, 11:14 24.09.2022, 09:35
Predstavnički dom američkog Kongresa: Sankcije za podrivanje stabilnosti BiH
© AA

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kako bi spriječio destabilizirajuće aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog zakona o potvrđivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini kroz sankcije, kako bi se odvratilo od destabilizirajućih aktivnosti u BiH.

Zakon određuje sankcije stranim osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, koja je predložila ovaj zakon, oglasila se nakon što je Dom usvojio pomenuti zakon.

“Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne mehanizme za suočavanje s korupcijom u Bosni i Hercegovini“, rekla je ona te dodala:

“Bosanci i Hercegovci trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, sačuvati decenije napretka postignutog nakon užasnog bosanskog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju BiH. Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog zakona kako bismo mogli pomoći Bosancima i Hercegovcima da spriječe opasnu političku krizu“, kazala je kongresmenka Wagner, prenosi AA.

komentari (0)