Premijerka Andersson: Švedska će uspostaviti bliski dijalog sa Turkiye o ekstradiciji

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih država u NATO-u

Svijet 29.06.2022, 09:42 30.06.2022, 13:20
Premijerka Andersson: Švedska će uspostaviti bliski dijalog sa Turkiye o ekstradiciji
© AA

Premijerka Švedske Magdalena Andersson izjavila je da će njena zemlja uspostaviti bliski dijalog sa Turkiye o ekstradiciji. 

Nakon memoranduma koji su potpisali Turkiye, Švedska i Finska, Andersson je jutros dala izjavu za finsku državnu televiziju YLE.

- Uspostavićemo bliski dijalog sa Turkiye o ekstradiciji. Razgovaraćemo i objasniti kako se borimo protiv terorizma u okviru međunarodnog prava, rekla je Andersson, te cijeli proces ocijenila vrlo konstruktivnim. Radili smo zajedno sa našim prijateljima tokom pregovora, imali smo telefonske razgovore sa (predsjednikom Turkiye) Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako troje ljudi sjedi u prostoriji i žele dogovor, onda to mogu učiniti, kazala je.

Andersson ipak nije željela odgovoriti na pitanje "Ko je napravio više ustupaka u cijelom ovom procesu?".

U međuvremenu, nezavisna zastupnica Amineh Kakabaveh, pristalica terorističke organizacije YPG/PKK, izjavila je da je potpisivanje memoranduma sa Turkiye "za njih bio mračan dan".

Dodala je da će početi raditi na podnošenju zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja švedskoj ministrici vanjskih poslova Ann Linde.

Kakabaveh je za televiziju TV4 kazala da je za izglasavanje nepovjerenja ministrici Linde u parlamentu potrebno 35 glasova zastupnika, a da se u parlamentu nalazi 35 zastupnika koji će djelovati u tom smjeru.

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih država u NATO-u.

Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusogu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvosatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turkiye.

Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Turkiye je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turkiye ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

komentari (0)