Sutra otvaranje aerodroma Fuzuli u Azerbejdžanu: Svečanom otvorenju će prisustvovati Recep Tayyip Erdogan

Svijet 25.10.2021, 12:29 25.10.2021, 14:54
Sutra otvaranje aerodroma Fuzuli u Azerbejdžanu: Svečanom otvorenju će prisustvovati Recep Tayyip Erdogan
© AA

Međunarodni aerodrom Fuzuli, u Azerbejdžanu, kojeg će sutra svečano otvoriti predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, dovršen je u roku od osam mjeseci.

Prvi aerodrom izgrađen na teritoriji koju je Azerbejdžan oslobodio od okupacije, sutra će biti otvoren svečanom ceremonijom kojoj će prisustvovati Erdogan i Aliyev.

Erdogan će biti prvi predsjednik koji će sletjeti na Međunarodni aerodrom Fuzuli.

Aerodrom, čiji je temelje 14. januara 2021. godine postavio Aliyev, za samo nekoliko mjeseci postao je zračna luka prilagođena najvišim međunarodnim standardima.

Prvi testni let na aerodromu obavljen je 22. augusta.

Pista aerodroma duga je 3.000, a široka 60 metara. Terminal u satu može opslužiti 200 putnika.

Pored toga, na aerodrom će moći slijetati i s njega uzlijetati širokotrupni avioni.

U izgradnji aerodroma koji je prilagođen međunarodnim standardima i opremljen najsavremenijom opremom, učestvovale su i turske kompanije.

Međunarodna asocijacija za zračni transport (IATA) aerodrom je uvrstila na listu međunarodnih aerodroma pod kodom FZL.

Međunarodni aerodrom Fuzuli, s kojeg će biti realizirani i međunarodni letovi, bit će svojevrsna vrata Karabaha prema svijetu.

Očekuje se i da će aerodrom doprinijeti razvoju turizma i trgovine na tom području.

Turističke grupe koje budu željele posjetiti Šušu, grad simbol Karabaha, moći će skratiti putovanje korištenjem aerodroma Fuzuli. Aerodrom je od Šuše udaljen 100, a od Bakua oko 300 kilometara.

- Izgradnja aerodroma počela je ove godine. Tada sam rekao da će Međunarodni aerodrom Fuzuli biti otvoren ove godine. Možda nijedan aerodrom na svijetu nije izgrađen tako brzo. Pista je spremna, posljednje pripeme su u toku. Ovaj aerodrom su zračna vrata Karabaha, rekao je Aliyev tokom jedne od posjeta aerodromu dok je bio u fazi izgradnje, piše AA.

komentari (0)