Talibani zauzeli afganistansku prijestolnicu: Hiljade afganistanaca pokušava napustiti Kabul

Nakon što su Talibani preuzeli vlast hiljade Afganistanaca preplavili su kabulski aerodrom u pokušaju da napuste državu...

Svijet 16.08.2021, 09:37 16.08.2021, 09:56
Talibani zauzeli afganistansku prijestolnicu: Hiljade afganistanaca pokušava napustiti Kabul
© AA

Talibani su zauzeli Kabul, afganistansku prijeslonicu i time je, kako su objavili, završen rat.  Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je pobjegao iz države.

Gužve na Međunarodnom aerodromu Karzai zabilježene su nakon što su svi civilni letovi otkazani. Među građanima koji čekaju da napuste Afganistan su i žene s djecom.

Iz aerodroma pozivaju građane da ne stvaraju gužve, dok su ih talibani u međuvremenu pozvali da "idu kući" i da civili neće biti povrijeđeni.

Također i Sjedinjene Američke Države su kasno u nedjelju dovršile evakuaciju preostalog osoblja iz svoje ambasade u Kabulu. Svo osoblje ambasade SAD-a nalazi se u prostorijama Međunarodnog aerodroma Karzai, koje osigurava američka vojska.

Predsjednik Joe Biden ranije je odobrio da dodatnih 1.000 američkih vojnika bude raspoređeno na aerodrom radi osiguranja objekta usred evakuacije diplomatskog osoblja SAD-a, kao i afganistanskih državljana koji traže status izbjeglice u Washingtonu.

U međuvremenu su ukupno 64 zemlje kasno u nedjelju potpisale zajedničku izjavu u kojoj se poziva na siguran i uredan odlazak svih koji žele napustiti Afganistan nakon talibanske ofanzive.

Među državama potpisnicama zajedničke izjave, između ostalih, su Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopštio je u nedjelju da su počeli preuzimati kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana. Nakon vijesti o preuzimanju kontrole nad gradom, brojne ulice Kabula postale su prazne.

Više zemalja izdalo je saopćenje u kojem se traži hitna obnova sigurnosti i civilnog poretka te se traži od talibana da dozvole onima koji žele da napuste zemlju.

komentari (0)