Švedska ministrica Linde: U potpunosti ćemo se pridržavati trilateralnog sporazuma

Stoltenberg, Linde i ministar vanjskih poslova Finske održali su konferenciju za medije nakon potpisivanja protokola o pristupanju dviju zemalja savezu

Svijet 05.07.2022, 16:09
Švedska ministrica Linde: U potpunosti ćemo se pridržavati trilateralnog sporazuma
© AA

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je kako će se u potpunosti pridržavati trilateralnog sporazuma potpisanog s Turkiye i Finskom, a koji se tiče članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Linde i ministar vanjskih poslova Finske održali su konferenciju za medije nakon potpisivanja protokola o pristupanju dviju zemalja savezu.

Stoltenberg je na pitanje koliko dugo će trajati proces odobrenja protokola o pristupanju u parlamentima, kazao kako protokole dviju zemalja trebaju odobriti parlamenti 30 članica saveza i da svaka država ima različitu proceduru, ali da će mnoge zemlje to brzo učiniti.

“Vjerujem da će saveznice osigurati brz i lak proces odobrenja. U posljednjem primjeru u sličnom procesu, odobrenje je trajalo 12 mjeseci. Zbog toga ne mogu precizno reći, ali govorimo o mjesecima“, rekao je Stoltenberg.

Švedska ministrica Linde je kazala kako iskreno vjeruje da će se proces odobrenja brzo odvijati.

”U potpunosti ćemo se pridržavati trilateralnog sporazuma, pratit ćemo. Imat ćemo i zajednički mehanizam. Nadam se da će sve tri zemlje vidjeti kako je ovo dobar sporazum i da će osjećati kako turski parlament može odobriti“, rekla je Linde.

Dodala je kako su pregovori s Turkiye protekli na bazi uvažavanja i da su vrlo ozbiljno shvatili zabrinutosti Turkiye.

Linde je rekla kako će kada postanu članica raditi u skladu s Tukiye, da će procesi deportacije i izručenja biti podložni trenutnim i uobičajenim pravnim procesima i da će nastaviti raditi u tim okvirima.

Finski ministar Haavisto nada se da će proces odobrenja teći brzo.

Osvrnuvši se na dugogodišnje dobre odnose s Turkiye, kazao je kako podržavaju proces Turkiye za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

”U sporazumu smo se dotakli zabrinutosti Turkiye o svakom pitanju“, kazao je Haavisto.

Izvor: AA

komentari (0)