Švedski premijer: "Ne možemo ispuniti sve uslove Turkiye za pridruživanje NATO-u"

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojnog nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine

Svijet 08.01.2023, 19:25 09.01.2023, 14:23
Švedski premijer: "Ne možemo ispuniti sve uslove Turkiye za pridruživanje NATO-u"
© AA

 Švedska ne može ispuniti sve uslove Turkiye za odobravanje zahtjeva Stockholma za pridruživanje NATO-u, rekao je u nedjelju premijer te zemlje Ulf Kristersson. 

Govoreći nakon konferencije stručnjaka za odbranu u Švedskoj, Kristersson je rekao da je uvjeren da će Turkiye odobriti zahtjev Stockholma za pridruživanje Alijansi.

Međutim, tvrdi da Ankara želi stvari koje Švedska "ne može ili ne želi da im pruži".

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojnog nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju pa čak i podržavaju terorističke grupe.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

komentari (0)