banner17

banner18

Vlada Azerbejdžana će u najkraćem roku evakuirati ambasadu u Teheranu

Hajizadeh je izrazio saučešće porodici ubijenog šefa osiguranja u ambasadi, napominjući da je poruke saučešća uputio i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu u telefonskom razgovoru s azerbejdžanskim kolegom Ceyhunom Bayramovim

Svijet 27.01.2023, 10:17 30.01.2023, 13:24
Vlada Azerbejdžana će u najkraćem roku evakuirati ambasadu u Teheranu
© AA

Nakon jutrošnjeg napada na azerbejdžansku ambasadu u Teheranu, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, Vlada Azerbejdžana planira u najkraćem roku evakuirati ambasadu u glavnom iranskom gradu. 

Glasnogovornik azerbajdžanskog Ministarstva vanjskih poslova Ayhan Hajizadeh izjavio je da oštro osuđuju oružani napad na ambasadu u Teheranu.

- Najoštrije osuđujemo ovaj gnusni napad. Zahtijevamo da iranska Vlada poduzme potrebne korake da identificira napadače. Svaka država je odgovorna za osiguranje ambasade u svojoj zemlji. Azerbajdžanska Vlada planira uskoro evakuirati ambasadu u Teheranu, rekao je novinarima Hajizadeh, dodajući kako se istraga o napadu nastavlja.

Hajizadeh je izrazio saučešće porodici ubijenog šefa osiguranja u ambasadi, napominjući da je poruke saučešća uputio i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu u telefonskom razgovoru s azerbejdžanskim kolegom Ceyhunom Bayramovim.

Napadač je jutros automatskim oružjem kalašnjikov ubio šefa sigurnosne službe azerbejdžanske ambasade. Dva radnika obezbjeđenja ambasade su također povrijeđena dok su sprečavali napad, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana, piše AA. 

Osumnjičeni za napad je priveden, potvrdila je teheranska policija.

komentari (0)