Zelenski doputovao u Istanbul na sastanak s Erdoganom

U sklopu posjete ukrajinski predsjednika Volodimir Zelenski će se sastati s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom, a na sastanku će se razgovarati o toku rata između Ukrajine i Rusije

Svijet 08.03.2024, 14:14 14.03.2024, 11:58
Zelenski doputovao u Istanbul na sastanak s Erdoganom
© AA/Arhiva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u petak u Istanbul na sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Avion u kojem su bili Zelenski i delegacija sletio je na aerodrom Ataturk u Istanbulu.

Ukrajinskog predsjednika Zelenskog i delegaciju, uključujući ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, dočekala je turska delegacija na čelu s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova.

U sklopu posjete Zelenski će se sastati s predsjednikom Erdoganom, a na sastanku će se razgovarati o toku rata između Ukrajine i Rusije, piše AA. 

Također će biti razgovora o najnovijoj situaciji u kontaktima oko nastavka Sporazuma o žitnom koridoru i traženju trajnog mira u regiji. Jedna od tačaka dnevnog reda bit će i odnosi Tukiye i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je Turkiye 7. jula 2023. i sastao se s predsjednikom Erdoganom, a tada je potpisan protokol koji sadrži memorandum o razumijevanju u vezi s „Saradnjom na području strateških industrija“ između dviju zemalja.

Zelenski je tada na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio kako je zahvalan Turkiye na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine te njezinoj podršci inicijativi za crnomorsko žito.

komentari (0)