13. Svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana održat će se u Bosni i Hercegovini

Ove godine uz učešće predstavnika iz raznih zemalja, nevladinih organizacija, lidera zajednice, i akademika koji svojim djelovanjem doprinose borbi za Istočni Turkistan održat će se “Svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana” i “Sastanak nacionalne unije Istočnog Turskistana” u organizaciji “Udruženje za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana”.

VIJESTI 07.10.2021, 09:46 07.10.2021, 09:53
13. Svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana održat će se u Bosni i Hercegovini

Preliminarni i pripremni 13. sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana i 4. sastanak Vijeća nacionalnog jedinstva održan je 28.septembra u Istanbulu.

Kao što je to tradicionalno slučaj već od 2009. godine, i ove godine uz učešće predstavnika iz raznih zemalja, nevladinih organizacija, lidera zajednice, i akademika koji svojim djelovanjem doprinose borbi za Istočni Turkistan održat će se “Svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana” i “Sastanak nacionalne unije Istočnog Turskistana” u organizaciji “Udruženje za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana”.

Kao rezultat trinaestogodišnjeg sastanka bratstva, postignut je značajan napredak u stvaranju ideološkog jedinstva i zajedničkog stratškog razumjevanja u istočnoturkistanskoj dijaspori.

Sastanak brastva koji se redovno održava svake godine, ove godine će se održati u Bosni i Hercegovini od 9. do 11. oktobra, uprkos Korona virusu koji zahvatio cijeli svijet.

Gospodin Hidayet Oguzhan, čelnik udruženja za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana i predsjednik Sindikata nevladnih organizacija Istočnog Turkistana naveo je da će se na 13. Svjetskom sastanaku bratstva naroda Istočnog Turkistana govoriti o poređenju nacionalnog procesa izgradnje Bosne i Hercegovine i Istočnog Turkistana. Ostale teme koje će se obrađivati uz učešće predstavnika iz raznih zemalja, nevladinih organizacija, lidera zajednice, i akademika su: “Istočni Turkistan u svijetu koji se mjenja; Novo stoljeće; trenutna situacija; nova politika; Zapad i Bliski Istok, Kineska politika država, mogućnosti i prijetnje.

Oguzhan je, također, izjavio da su 13.sastanak bratstva i 4.sastanak Vijeća Nacionalnog jedinstva važni u smislu razmatranja i rješavanja svih pitanja vezanih za slučaj Istočni Turkistan u nadi da bi ti napori mogli biti od koristi za potlačeni narod Istočnog Turkistana.

Nakon završetka priprema sastanak će se odražati od 09 do 11. Oktobra 2021 u Bosni i Hercegovini.

Balkan News/Türkistan Press

komentari (0)