Bugarska: Predsjednički i prijevremeni parlamentarni izbori održat će se 14. novembra

VIJESTI 16.09.2021, 11:49 16.09.2021, 11:51
Bugarska: Predsjednički i prijevremeni parlamentarni izbori održat će se 14. novembra
© AA

Predsjednik Bugarske Rumen Radev raspustio je parlament i raspisao nove prijevremene izbore za 14. novembar kada će biti održani i redovni predsjednički izbori u toj zemlji.

Bugarska je poprište političke krize u kojoj nakon aprilskih i julskih parlamentarnih izbora nije formirana nova vlada, pa će birači treći put na birališta ove godine.

Parlament je prvo donio odluku da se redovni predsjednički izbori održe 14. novembra, a potom je bugarski predsjednik Radev raspustio parlament i na isti datum raspisao i prijevremene parlamentarne izbore.

Vladu će do novih izbora u tehničkom mandatu i dalje predvoditi premijer Stefan Yanev, a Radev je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Bugarski predsjednik Radev je izrazio nadu da će tehnokratska vlada odgovoriti zadacima, a naredio je i smjene na čelu ministarstava ekonomije, finansija i transporta.

- Vlada tehnokrata suočila se s teškim naslijeđem modela moći zasnovanog na oligarhiji, velikim kolapsom sistema socijalnih usluga i korupcijom u velikim infrastrukturnim projektima, rekao je Radev.

Premijer Yanev je kazao da je osnovni zadatak vlade da organizira poštene i transparentne izbore, javlja AA.

Ističući kako su pred vladom veliki izazovi, Yanev je istakao da je Bugarskoj hitno potrebna vlada sa stabilnom podrškom u parlamentu.

komentari (0)