Džaferović - Kurti: Put regiona Zapadnog Balkana je u euroatlantskim integracijama

VIJESTI 07.04.2022, 11:50
Džaferović - Kurti: Put regiona Zapadnog Balkana je u euroatlantskim integracijama
© Facebook/Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem na marginama Ekonomskog foruma u Delfiju (Grčka).

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na implikacije ruske agresije protiv Ukrajine na Zapadni Balkan.

Podcrtano je da je put regiona Zapadnog Balkana u euroatlantskim integracijama.

Džaferović je kazao da o priznanju Kosova ne postoji saglasnost svih aktera u Bosni i Hercegovini, ali da to ne treba biti razlog za sprečavanje unapređenja saradnje između građana Kosova i BiH, kao i veći stepen komunikacije između zvaničnika koji već duže zajedno učestvuju na multilateralnim regionalnim platformama.

Istaknuto je da je potrebno unaprijediti protok ljudi, roba, kapitala i usluga između Bosne i Hercegovine i Kosova, jer je trenutni vizni i carinski režim najrigidniji u Evropi što nanosi štetu svim ljudima i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Istaknuta je podrška implementaciji sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, koji su države Zapadnog Balkana potpisale na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji.

Sastanku je prisustvovala i kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz, piše AA.

komentari (0)