Džaferović sa Pendarovskim: Evropska unija neće biti kompletna bez država Zapadnog Balkana

Predsjednik Sjeverne Makedonije uputio je čestitku članu Predsjedništva BiH Džaferoviću povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka...

VIJESTI 28.09.2021, 10:43
Džaferović sa Pendarovskim: Evropska unija neće biti kompletna bez država Zapadnog Balkana
© FENA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović radnu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji počeo je susretom s predsjednikom te države Stevom Pendarovskim.

Tema razgovora bili su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, za koje je konstatirano da su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, s prostorom za njihovo unapređenje naročito na ekonomskom planu.

Razgovarano je o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana u kontekstu predstojećeg samita Evropska unija - zapadni Balkan koji će biti održan u Republici Sloveniji.

Istaknuto je da Evropska unija neće biti kompletna bez država zapadnog Balkana, te da je evropska integracija obostrani interes Evropske unije i država regiona, piše Fena. 

Razgovarano je i o procesu NATO integracije Bosne i Hercegovine, u vezi sa usvajanjem i realizacijom Programa reformi.

Sagovornici su iskazali podršku implementaciji Sporazuma iz Sofije o zajedničkom regionalnom tržištu, u okviru Berlinskog procesa, koji su uz ostale potpisale Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.

Predsjednik Sjeverne Makedonije uputio je čestitku članu Predsjedništva BiH Džaferoviću povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka.

komentari (0)