"Diplomacija crvene linije“ daje rezultate u rješavanju prehrambene krize uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom

Samo nekoliko sati nakon završetka dugog sastanka turski brod za suhi teret, koji je čekao danima, napustio je ukrajinsku luku

VIJESTI 22.06.2022, 12:42 23.06.2022, 17:00
"Diplomacija crvene linije“ daje rezultate u rješavanju prehrambene krize uzrokovane rusko-ukrajinskim ratom
© Ministarstvo odbrane Turkiye

Vojne delegacije Turkiye i Rusije sastale su se u Moskvi u okviru “diplomacije crvene linije“ koja se sprovodi za izlazak brodova sa žitaricama iz Ukrajine, a sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi i već dao prve rezultate.

Na jučerašnjem sastanku turske i ruske vojne delegacije za rješavanje prehrambene krize i evakuaciju brodova natovarenih žitom koji čekaju u ukrajinskim lukama, "postignuto je razumijevanje za sastanak između delegacija Turkiye, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija za rješenje problema".

"Diplomacija crvene linije" između Turkiye, Ukrajine i Rusije počela je davati pozitivne rezultate nakon diplomatskih inicijativa koje je Turkiye pokrenula za rješenje "krize hrane" proizašle iz rusko-ukrajinskog rata i razgovora ministra nacionalne obrane Hulusija Akar i njegovih kolega iz Rusije i Ukrajine.

S tim u vezi, vojna delegacija Ministarstva nacionalne odbrane Turkiye jučer je otputovala u Rusiju kako bi razgovarala o pitanjima poput rješavanja krize s hranom, izlaska trgovačkih brodova natovarenih žitom koji čekaju u ukrajinskim lukama i sigurnog prelaska aviona sa aerodroma Borispol u Turkiye, koji pripadaju turskim oružanim snagama.

Saznaje se da su sastanci vojnih delegacija na čelu s turskim i ruskim generalima u Moskvi protekli u "vrlo konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi".

U tom kontekstu je navedeno da se nakon sastanaka s Ukrajinom i UN-ovom stranom u narednim sedmicama očekuje kvadrilateralni sastanak Turkiye-Rusija-Ukrajina-UN.

Sastanak u Moskvi već je dao je prvi konkretan rezultat. Samo nekoliko sati nakon završetka dugog sastanka turski brod za suhi teret, koji je čekao danima, napustio je ukrajinsku luku. Turski brod "Azov Concord" postao je prvi strani brod koji je napustio ukrajinsku luku Mariupolj, koja je pod kontrolom ruske vojske i separatista.

Izvor: AA

komentari (0)