Erdogan u Beogradu: Putovanje s ličnim kartama dodatno unapređuje odnose, uskoro restauracija Bajrakli džamije

VIJESTI 07.09.2022, 14:41
Erdogan u Beogradu: Putovanje s ličnim kartama dodatno unapređuje odnose, uskoro restauracija Bajrakli džamije
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Beogradu, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako će međusobno putovanje samo s ličnim kartama podići odnose dvije zemlje na još viši nivo.

Erdogan je današnji sastanak s Vučićem, kao i sastanak delegacija dvije zemlje, ocijenio veoma korisnim te naglasio da su razmatrani koraci koji mogu biti preduzeti u narednom periodu.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da su na današnjim sastancima razmijenjena mišljenja o brojnim regionalnim i međunarodnim temama, na čelu sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je odnose Srbije i Turkiye ocijenio izvrsnim kazavši da se oni svakodnevno razvijaju.

Predsjednik Turkiye je kazao kako će protokol u vezi s putovanjima samo s ličnim kartama podići odnose dvije zemlje na još viši nivo.

Erdogan je kazao da će ovaj korak povećati broj međusobnih turističkih posjeta, ali i olakšati putovanja privrednika.

On je podsjetio da je u vezi s putovanjima s ličnim kartama prvi korak učinjen i s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik Erdogan je kazao i da je obim trgovinske razmjene Turkiye i Srbije prošle godine povećan za oko 33 posto te da je put Novi Pazar - Tutin djelo vizionarskog pristupa srbijanskog predsjednika Vučića.

Podsjetivši da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA u Srbiji realizirala više od 50 projekata, Erdogan je najavio skori početak restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, koja predstavlja zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe.

"Tokom razgovora smo ponovo ukazali na značaj koji pridajemo stabilnosti i blagostanju Balkana. Dogovor između Srbije i Kosova u vezi s prelaskom granice s ličnom dokumentima, dočekali smo sa zadovoljstvom. Nadamo se će sva druga pitanja u najkraćem periodu biti riješena putem dijaloga. Uvijek smo iskreno podržavali rješavanje problema dijalogom, i tako ćemo i nastaviti", rekao je Erdogan, prenosi AA.

Erdogan je izrazio spremnost da u formatu oko kojeg se usaglase strane, uraditi sve u njihovoj moći da organizuje razgovore s ciljem prevazilaženja problema u BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s posljednjim napetostima između Srbije i Kosova, Erdogan je kazao kako sada situacija ide u pozitivnom smjeru te dodao kako se nada da će svi problemi biti prevaziđeni putem dijaloga, jer "Balkan više ne može podnijeti ovakve teške situacije".

Govoreći o ratu u Ukrajini, Erdogan je kazao kako je Turkiye uvijek vodila uravnoteženu politiku u vezi s ovim pitanjem.

"Tako ćemo i nastaviti. Hoću otvoreno da kažem da ne smatram ispravnim pristup Zapada. Rat u Ukrajini nema pobjednika, ali ima mnogo gubitnika, ljudi umiru svakodnevno. Nije izgledno da će se uskoro završiti. Oni koji Rusiju shvataju olako griješe, sada svi razmišlaju o tome kako će prevazići zimu", rekao je Erdogan.

komentari (0)