EU danas otvara pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

VIJESTI 19.07.2022, 10:37 20.07.2022, 09:15
EU danas otvara pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom
© AA

U Briselu je u utorak počela prva međuvladina konferencija između Evropske unije te Albanije i Sjeverne Makedonije, koja označava otvaranje pregovora za članstvo u EU.

Nakon što je Vijeće Evropske unije dalo u ponedjeljak zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, premijeri tih država Dimitar Kovačevski i Edi Rama danas su u Briselu održali zajedničku konferenciju za novinare s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Češke Petrom Fialom, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da albanski narod nikada nije odustao niti prestao sanjati evropski put.

"Ostali smo na nogama nakon tri komplikovane godine, gdje su odbijanja od Evropskog vijeća s jedne strane i potres, pandemija, rat s druge strane stvorili tešku situaciju. Znamo da ovo nije početak kraja", rekao je Rama.

Dodao je da je neophodno "izgraditi evropsku i jaku Albaniju i otvoren, jak i demokratski Zapadni Balkan".

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je povodom otvaranja pregovora za pristupanje EU istakao da njegova zemlja nakon 17 godina čekanja kreće u pregovarački proces otvarajući nove perspektive za državu i građane.

Osvrnuo se i na francuski prijedlog koji je u subotu odobrila Vlada Sjeverne, a koji predviđa otvaranje pregovore te zemlje s EU-om.

"Francuski prijedlog koji smo dobili kroz opsežan konsultativni proces prepoznali smo kao najbolje moguće rješenje", rekao je Kovačevski.

Naglasio da je u dokumentu makedonski jezik preciziran bez ikakvih dodataka i pojašnjenja i da je njime zaštićen.

"To otvara vrata makedonskom jeziku da postane jedan od službenih jezika EU. Lično to smatram najvećim dostignućem i najvećim uspjehom. Makedonski jezik neće samo biti zaštićen, već će doživjeti i izvanrednu promociju, jer će moći da ga upoznaju mnoge zemlje i kulture koje tradicionalno nemaju dodira s našim jezikom", rekao je Kovačevski.

Dodao je da je Sjevernoj Makedoniji mjesto u evropskoj porodici i da je ta zemlja pouzdan partner.

"Makedonija pripada evropskoj porodici. Do sada smo više puta dokazali da smo pouzdan partner Uniji i zemljama članicama i tako ćemo raditi i funkcionisati i ubuduće", rekao je Kovačevski.

Sjeverna Makedonija je 2005. godine dobila status kandidata, a od 2008. godine čeka na početak pregovora za učlanjenje u evropski klub. Albanija je taj status stekla 2014. godine.

Otvaranje pregovora zaustavljeno je od 2020. godine zbog spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske oko zajedničke istorije, jezika i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Nakon posredničkih napora koje je predvodila Francuska, Skoplje i Sofija potpisali su u nedjelju sporazum koji je pripremio put za početak pregovora o pridruživanju.

Izvor: AA

komentari (0)