Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere na Zapadnoj obali

VIJESTI 11.05.2022, 10:43
Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere na Zapadnoj obali
© AA

Izraelske snage ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Prema saopćenju Ministarstva, Shireen Abu Akleh (51) je upucana u gradu Jeninu.

Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, upucan je u leđa, dodaje se u saopćenju Ministarstva.

Al-Samoudi je kazao kako je bio zajedno sa Abu Akleh i grupom novinara u blizini škola UNRWA kod kampa u Jeninu, dodavši da su svi nosili šljemove i novinarske prsluke.

- Bili smo direktno na meti okupacionih snaga, rekao je u izjavi koju je prenijela novinska agencija Wafa.

Prema riječima Al-Samoudija, novinarka Al Jazeere je upucana u predjelu glave, nakon čega je preminula.

- Mjesto na kojem su se nalazili novinari bilo je jasno okupatorskim vojnicima i nije bilo naoružanih ljudi ili sukoba u tom području. Namjerno smo gađani, rekao je Al-Samoudi.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako Abu Akleh prevoze u autu dok na sebi ima novinarski prsluk.

Ranije u srijedu, izraelske snage provele su raciju u gradu Jeninu kako bi uhapsile Palestinca, što je izazvalo sukobe sa lokalnim stanovništvom.

Izraelska vojska saopćila je kako je "pokrenuta istraga" o smrti novinarke Al Jazeere.

Prema tom saopćenju, radi se u saradnji sa Shin Bet, službom unutrašnje sigurnosti i graničnim snagama "nekoliko sati u izbjegličkom kampu u Jeninu i obližnjem selu Burqinu i nekoliko drugih područja Zapadne obale kako bi se uhapsile osobe za kojima se traga".

Izraelska vojska je sugerirala da su dopisnicu Al Jazeere možda upucali Palestinci dok su se sukobljavali s izraelskim snagama "koje su odgovorile vatrom, bez ikakvih žrtava".

TV mreža Al Jazeera saopćila je kako je Abu Akleh bila "iz prvih generacija dopisnika tog kanala s terena".

- Četvrt vijeka Abu Akleh je bila izložena opasnosti izvještavajući o ratovima, napadima i agresiji izraelskih okupacijskih snaga protiv palestinskog naroda na okupiranim teritorijama, saopćila je Al Jazeera.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, a novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk, prenosi AA.

komentari (0)