Mihajlović: Srbija će za energente potrošiti tri milijarde eura

VIJESTI 16.09.2022, 11:08
Mihajlović: Srbija će za energente potrošiti tri milijarde eura
© AA

Srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović, saopćila je da Srbija u periodu od oktobra do marta planira potrošiti tri milijarde eura na uvoz struje, gasa i goriva.

Ona je u intervjuu za Reuters navela da je Srbija u istom periodu prošle godine potrošila 1,65 milijardi eura na uvoz gasa i električne energije.

"Za električnu energiju, za dodatne količine gasa i određenu količinu nafte, do kraja marta ćemo morati sigurno da potrošimo oko tri milijarde eura", kazala je Mihajlović.

Ističući da će veći dio novca biti potrošen na uvoz struje, čime će se pokriti petina potreba Srbije, Mihajlović je napomenula da je Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila dogovor sa Azerbejdžanom o kupovini 2,6 hiljada megavata (MW) struje i da Srbija sada razgovara sa Turkiye o prenosu te električne energije.

Ministrica energetike je izjavila da se razgovara i o dodatnom uvozu struje iz Mađarske, dodavši da Srbija planira da uveze dodatnih 2,5 miliona tona uglja iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije.

Balkan News

komentari (0)