Ministri vanjskih poslova zemalja EU 21. februara razgovarat će o BiH i Ukrajini

Na marginama sastanka Vijeće za vanjske poslove će razmatrati i rješavanje problema klimatskih promjena i poticanje ambicioznih klimatskih mjera

VIJESTI 15.02.2022, 11:57 15.02.2022, 13:44
Ministri vanjskih poslova zemalja EU 21. februara razgovarat će o BiH i Ukrajini
© AA

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) sastaće se 21. februara u Briselu, kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima oko Ukrajine, o evropskoj sigurnosnoj situaciji, ali i o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Glavna tema sastanka Vijeća za vanjske poslove biće gomilanje ruske vojske oko granica s Ukrajinom. Vijeće za vanjske poslove je 24. januara 2022. usvojilo zaključke o tom pitanju, prilikom čega je naglašena činjenica da pokušaji Rusije da ponovo stvori linije podjele na evropskom kontinentu potkopavaju temeljne temelje i principe na kojima je izgrađena evropska sigurnost, te je potvrđena puna i nepokolebljiva podrška Ukrajini.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, iz Vijeća EU-a navode da se zemlja suočava s jednom od najdubljih političkih kriza od kraja oružanog sukoba 1995. godine.

Podsjećaju da je Vijeće je 18. oktobra 2021. godine potvrdilo nedvosmislenu opredijeljenost EU-a za teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo Bosne i Hercegovine. Vijeće je izrazilo žaljenje zbog produžene političke krize u zemlji i osudilo blokadu državnih institucija.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je 11. februara sve lidere u Bosni i Hercegovini na nastavak ozbiljnog i smislenog dijaloga kako bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje trenutne političke krize u zemlji.

Na marginama sastanka Vijeće za vanjske poslove će razmatrati i rješavanje problema klimatskih promjena i poticanje ambicioznih klimatskih mjera.

Kako je saopšteno iz Vijeća EU-a, sastankom će predsjedavati Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, javlja AA. 

Vijeće za vanjske poslove odgovorno je za vanjsko djelovanje EU-a, koje uključuje vanjsku politiku, odbranu i sigurnost, trgovinu, razvojnu saradnju te humanitarnu pomoć.

komentari (0)