Na sastanku šefova diplomatije tema i dodjela kandidatskog statusa BiH

Sastanku će prisustvovati i ministri vanjskih poslova Češke, Austrije, Grčke te Luksemburga koji su se složili da se Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, naročito Albanija i Sjeverna Makedonija koje predugo čekaju na početak pregovora sa EU.

VIJESTI 20.06.2022, 09:58 20.06.2022, 10:05
Na sastanku šefova diplomatije tema i dodjela kandidatskog statusa BiH
© AA

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije danas će u Luksemburgu na sastaku šefova diplomatije država Evropske unije razgovarati o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini ali i zemljama Zapadnog Balkana.

Fajon je naglasila kao se ne smiju zaboraviti zemlje Zapadnog Balkana i države oje čekaju ulazak u EU.  Između ostalog, ističe Klix, Fajon je naglasila kako će Slovenija danas predstaviti plan i kako podržati Bosnu i Hercegovinu i dodijeliti joj kandidatski status.

- Predstavit ćemo ovaj projekat pred šefovima diplomatija drugih zemalja EU. Također, razgovarat ćemo o konačnom početku pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, što također podržavamo, kazala je Fajon.

Osim Fajon sastanku će prisustvovati i ministri vanjskih poslova Češke, Austrije, Grčke te Luksemburga koji su se složili da se Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, naročito Albanija i Sjeverna Makedonija koje predugo čekaju na početak pregovora sa EU.

komentari (0)