Pregovori u Neumu završeni, ali bez konkretnog dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

VIJESTI 30.01.2022, 14:25 30.01.2022, 14:31
Pregovori u Neumu završeni, ali bez konkretnog dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH
© AA

Viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zadužen za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer nakon završenih pregovora u Neumu sa predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH i drugih međunarodnih predstavnika oko pitanja izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini izjavio je da ovo nije kraj procesa.

- Sama činjenica sa su došli ovdje i razgovarali otvoreno i konstruktivno mislim da pokazuje koliko su posvećeni rješavanju ovog pitanja. Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene, kazao je Palmer.

Naglasio je da je potrebno iznaći adekvatan izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijama, ali i osigurati da su institucije snažne.

 -Ni jedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora, rekao je Palmer.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove, Angelina Eichhorst, je nakon pregovora u Neumu istakla da se radi o vrlo kompleksnim temama.

- Razgovori su bili veoma dobri i konstruktivni, a riječ je o izuzetno kompleksnim temama. Moja poruka je da će se razgovori nastaviti u narednim danima. Svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, kojim bi se omogućilo uklanjanje diskriminacije u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Još jedna od značajnih tema je bila unaprijeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je također o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH, kazala je Eichhorst.

Istakla je također da je razgovarano i o unaprijeđenju funkcionalnosti Federacije BiH.

- Zahvaljujem se političkim partijama na konstruktivnosti u intenzivnim razgovorima. Napredak je ostvaren po određenim pitanjima, što je obećavajuće. Razgovori se nastavljaju, malo je vremena, ali je uvijek tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje teških pitanja i ja se nadam da će do dogovora doći, rekla je Eichhorst.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, te je najavio mogući nastavak pregovora u Sarajevu.

- Svi su ulagali veliki, iskreni napor. Prijatno sam iznenađen odnosom predsjednika Naroda i pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Narodnog evropskog saveza (NES), jer smo imali zajednički stav. Pregovori nisu završeni, vjerovatno ćemo ih nastaviti sami, kazao je Izetbegović te dodao: "Ostvaren je integritet procesa, ono što će stvar učiniti transparentnim i svi smo tu saglasni. Stranci su nam jako pomogli, mislim da imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti. Mislim da ćemo nastaviti iduće sedmice. Svjedok sam da su svi učinili izuzetan napor i da smo veoma blizu”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić istakao je da je na stolu bilo mnogo prijedloga.

- Moram reći da su sve stranke, SDA, NiP, SBB, NES, bile jako jedinstvene u tome da ne dozvolimo da etnički princip jača prema državi BiH. Imali smo puno prijedloga, dijagnosticirali smo gdje se ne slažemo, uslovno rečeno ova probosanskohercegovačka ili probošnjačka delegacija bila je jako jedinstvena, rekao je Radončić, dodajući: “Činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku BiH da omogućimo da hrvatski narod autentično bira svog predsjednika, ali ispunjavanje tog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog”, kazao je Radončić.

Predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je da je u Neumu postignut “određeni iskorak”.

- Imamo dobar osnov, jer je ovo prvi put da smo na sto stavili konkretne inicijative i prijedloge. Ovaj format je završen i pitanje je sada kako dalje. Ostavlja nam se mogućnost da u narednim danima nastavimo razgovore i usaglasimo stavove. Moj optimizam je potrošen, ali činjenica je da sa ljudima koji su dosad progovarali i vodili ove procese, to nema smisla raditi, pa očekujem da neko od kolega organizira sastanak na kojem ćemo pokušati usaglasiti ove stavove, rekao je Čović.

Pregovori u bh. gradu Neumu o izmjenama izbornog zakonodavstva vodili su se od četvrtka, prenosi AA.

komentari (0)