Prije 42 godine preminuo Josip Broz Tito: Na sahrani 700.000 ljudi, bili kraljevi, prinčevi, državnici...

Tragovi njegove vladavine u zemljama Balkana ali i šire vidljivi su i danas. Mnogi Balkanci doba njegove vladavine nazivaju “zlatnim doba”.

VIJESTI 04.05.2022, 10:34 04.05.2022, 11:25
Prije 42 godine preminuo Josip Broz Tito: Na sahrani 700.000 ljudi, bili kraljevi, prinčevi, državnici...
© ftv

Prije 42 godine, u Ljubljani u 88 godini života, umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tragovi njegove vladavine u zemljama Balkana ali i šire vidljivi su i danas. Mnogi Balkanci doba njegove vladavine nazivaju “zlatnim doba”.

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, nešto prije smrti mu je amputirana noga a već u februaru je bio u vještačkoj komi.

- Umro je Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike, saopštio je to voditelj Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

Ta vijest šokirala je cijeli svijet. O tome govori i prekid utakmice između Hajduka i Crvene zvijezde, kada je obustavljena utakmica i kada je sve zašutjelo.

Josip Broz Tito, rođen je u Kumrevcu, 7. maja 1892. godine. U vrijeme Austrougarske bio je najmlađi vodnik vojske. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je zarobljen i boravio u logorima u Rusiji. Nakon Oktobarske revolucije, Tito se vratio u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca te se učlanio u Komunističku partiju.

Tito je, zatim, u vrijeme Drugog svjetskog rata postao vođa Partizanskog pokreta otpora. Krajem novembra, 1945. godine bio je predsjednik Vlade, a 1953. predsjednik Saveznog izvršnog vijeća i predsjednik Republike Jugoslavije a 1974. godine postao je predsjednik Predsjedništva SFRJ, gdje je ostao do kraja života.

Imao je čin maršala Jugoslavije i vrhovnog komadanta JNA. Josip Broz Tito jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih gdje je zajedno sa Nasserom, Suharnom i Nehruom radio na osiguranju nacionalne nezavisnosti, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i osiguranju nestvstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imerijalizma, kolonijalizma, apartheida i rasizma. Fokusirali su se na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj...

Kovčeg sa Titinom posmrtnim ostacima stigao je Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba u Beograd. Na sahranu došlo je 700.000 ljudi. Prisustvovalo je 209 državnih delegacija iz 128 zemalja. Počast Titi odali su 31 predsjednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata.

Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.


 


 


 


 


 


 


 

komentari (0)