Scholz najavio posjetu Zapadom Balkanu: Njihova integracija u našem strateškom interesu

VIJESTI 19.05.2022, 11:35 30.05.2022, 11:07
Scholz najavio posjetu Zapadom Balkanu: Njihova integracija u našem strateškom interesu
© AA

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je u četvrtak da će posjetiti države Zapadnog Balkana prije sastanka Evropskog vijeća sljedećeg mjeseca.

Kako prenosi švajcarski portal “Swissinfo“, njemački kancelar će tokom posjete prenijeti poruku da region pripada Evropskoj uniji.

- Poštivanje naših obaveza prema njima nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas je više nego ikada njihova integracija u našem strateškom interesu, rekao je Scholz obraćajući se Bundestagu.

Njemački kancelar je podsjetio da države Zapadnog Balkana godinama teže članstvu u Evropskoj uniji i da ih ne treba zanemariti.

Scholz je tom prilikom ukazao na uticaj "vanjskih sila" u regionu, uključujući Rusiju.

Evropsko vijeće saopštilo je u srijedu je da su lideri šest država Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU-a, koji će se održati 23. i 24. juna.

Saopšteno je da će se lideri EU-a prije samog početka samita sastati s čelnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Rukovodstvo EU-a pridaje strateški značaj Zapadnom Balkanu i želi da zemlje regiona djeluju u skladu sa evropskim smjernicama u svojim vanjskim politikama, posebno naspram Rusije.

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell sastao se nedavno sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana u okviru sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Briselu i poručio da održavanje bliskih odnosa s Rusijom više nije kompatibilno sa idejom o izgradnji zajedničke budućnosti sa EU, piše AA.

komentari (0)