Stoltenberg: Turkiye važna zemlja za sve saveznike

VIJESTI 25.05.2022, 09:22
Stoltenberg: Turkiye važna zemlja za sve saveznike
© AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Turkiye ključna zemlja s geografskog i strateškog aspekta, a za sve saveznice važna zemlja.

- Moramo priznati da je Turkiye važan partner. Turkiye je zemlja najviše pogođena terorističkim napadima, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je govorio na panelu pod nazivom ”Obezbijediti sigurnost Evrope“ organiziranom u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, poznatom i pod nazivom Samit u Davosu.

Podsjetio je kako NATO u rusko-ukrajinskom ratu ima dvije značajne zadaće.

- Prva je podržavanje Ukrajine. Pod dojmom sam ukrajinskog naroda, ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskog političkog vodstva. Dužni smo podržavati ih u pravu na samoodbranu u ovom ratu, smatra Stoltenberg.

Dodao je kako NATO saveznice od 2014. godine podržavaju Ukrajinu i da podrška ovoj zemlji ima i sigurnosne razloge.

Druga zadaća je, pojasnio je Stoltenberg, obezbijediti sigurnost NATO saveznica.

- Važno je spriječiti dodatnu eskalaciju ovog rata kako bi se izbjegao rat između Rusije i NATO-a, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako bi, ukoliko bi došlo do sukoba između NATO-a i Rusije, bilo većih smrtnih stradanja, štete i razaranja nego u Ukrajini. Dodao je kako će nastaviti podržavati Ukrajinu. Ponovio je da neće slati NATO jedinice u Ukrajinu i neće biti uključeni u rat.

Prema njegovim riječima pod naredbom NATO-a, više od 100.000 jedinica je na nivou visokog stepena.

- Ovo je Moskvi važna poruka. Nema mjesta pogrešnim proračunima i pogrešnom razumijevanju. Napad na jednu NATO članicu će polučiti zajednički odgovor svih saveznika, rekao je Stoltenberg.

Zahtjev Švedske i Finske za članstvo u NATO-u

Upitan o razgovoru s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom o zahtjevu Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, Stoltenberg je kazao kako je Erdogan ranije iznio zabrinutosti.

Dodao je kako su te zabrinutosti terorizam, podrška terorističkoj organizaciji PKK-a i mnogim drugim.

Zahtjeve Švedske i Finske za članstvo u NATO-u Stoltenberg je nazvao ”historijskim“.

- Početkom februara rijetki su to očekivali. Kada je predsjednik Putin pokušao zatvoriti vrata NATO-a, upravo tad su Švedska i Finska donijele odluku o ulasku unutra, rekao je Stoltenberg.

Turkiye važna saveznica

Podsjetio je kako su u NATO-u i ranije postojale razlike, ali da je na kraju pronađeno rješenje, te uputio poruku da će sjesti za sto kako bi razgovarali o zabrinutostima koje je iznijela Turkiye.

- Ne mogu precizirati kako i kada će biti, ali sigurni smo u sebe i radimo na ovom pitanju. I ranije smo rješavali probleme među saveznicima, rekao je Stoltenberg.

Istakao je kako je i Turkiye saglasna o proširenju NATO-a kako bi se uspostavila stabilnost u Evropi, te da bi pridruživanje Švedske i Finske ojačalo NATO.

Ukazao je na razlike u mišljenjima unutar saveza.

- Moramo priznati da je Turkiye važna saveznica. Turkiye je zemlja najviše pogođena terorističkim napadima, daleko više od bilo koje druge saveznice NATO-a, kazao je Stoltenberg.

Istakao je kako je s geografskog i strateškog aspekta Turkiye ključna zemlja, te da granicu dijeli sa Sirijom i Irakom.

Podsjetio je i na odlučnu borbu Turkiye protiv terorističke organizacije ISIS.

- Kada pogledate na Crno more u ratu u Ukrajini, svjesni ste važnosti Turkiye, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako je potrebno shvatiti pitanja o kojima govori Turkiye, piše AA.

- Turkiye je važna za sve saveznice. Zbog toga intenzivno radimo na ovom pitanju, rekao je Stoltenberg.

komentari (0)