U Ankari održan panel povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

VIJESTI 05.07.2022, 10:46 07.07.2022, 14:35
U Ankari održan panel povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici
© Twitter

U Ankari, glavnom gradu Turkiye, održan je panel povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Domaćin programa koji su organizirali fondacija Alija Izetbegović i BISAV uz podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), bio je Gazi Univerzitet. 

Na otvaranju programa obratio se i Ambasador BiH u Ankari Adis Alagic, a pročitana je i poruka Mustafe Sentopa, predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM). 

Zamjenik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik izjavio je da TIKA u Bosni i Hercegovini službeno djeluje od 1995. godine, napominjući da je, iako neslužbeno, djelovala i prije toga.

On je kazao da je za 27 godina djelovanja realizirano gotovo 1000 projekata kako bi se doprinijelo miru.

- U Bosni i Hercegovini smo do sada realizirali gotovo 1000 projekata, od kojih je 350 bilo vezano za obrazovanje, 60 za zdravstvo, 80 za proizvodnju i ekonomiju te 90 za restauraciju, naveo je Cevik.

Predsjednik Fondacije BISAV Yuksel Ozkale je istakao da je u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. počinjeno mnogo zločina koji se mogu karakterizirati kao masakr, genocid i zločin protiv čovječnosti, ali da se u Haškom tribunalu govorilo samo o Srebrenici. 

- Historija neće oprostiti to što je svijet, počevši od Ujedinjenih nacija, bio nijemi posmatrač genocida u Srebrenici, rekao je Musa Yildiz, Rektor Gazi Univerziteta.

Zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica u Vijeću ministara BiH Dzevad Mahmutović, izrazio je zahvalnost rektoru Yildizu koji je bio domaćin programa te je napomenuo da je TIKA dala ozbiljan doprinos u restauraciji Memorialnog centra Srebrenica - Potočari. 

Izvor: AA / Prijevod: Balkannews

komentari (0)