U Hagu izricanje presude Stanišiću i Simatoviću za zločine u BiH i Hrvatskoj

Stanišić i Simatović terete se za počinjenje zločina učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog ukalnjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata, bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa područja u Hrvatskoj i BiH...

VIJESTI 30.06.2021, 09:31 30.06.2021, 10:59
U Hagu izricanje presude Stanišiću i Simatoviću za zločine u BiH i Hrvatskoj
© irmct.org

 Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove danas će biti izrečena pravostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nakon što je 2015.godine poništena oslobađajuća presuda. Stanišić i Simatović se terete za događaje koji su se desili od aprila 1991. do decembra 1995.godine u Krajini ( Sao Krajini), te Slavoniji, Baranja i Zapadni Srem, odnosno „SAO SBZS“, u Hrvatskoj te u bh. općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.  

Stanišić i Simatović terete se za počinjenje zločina učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog ukalnjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata, bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa područja u Hrvatskoj i BiH.

Prvostepenim postupkom, koji je okončan 2013. godine, sudije su donijeli oslobađajuću presudu a  žalbeno vijeće utvrdilo je da je Pretresno vijeće pogriješilo u primjeni prava kada je zaključilo da postupci osoba koje pomažu i podržavaju moraju biti konkretno usmjereni na pomaganje u vršenju zločina te je naložilo da se postupak Stanišiću i Simatoviću u potpunosti ponovi. Izricanje presude počet će danas u 15:00.

komentari (0)