U Sarajevu zrak "nezdrav", u Zenici "vrlo nezdrav"

Kada je riječ o zagađenosti zraka na području Bosne i Hercegovine, na vrhu liste se nalazi Zenica čiji indeks kvaliteta iznosi 208 (vrlo nezdrav), a prate je Lukavica, Sarajevo, Ilijaš, Hadžići, Tuzla, Doboj, Visoko, Pale i Jajce

VIJESTI 04.01.2023, 09:50 04.01.2023, 10:58
U Sarajevu zrak "nezdrav", u Zenici "vrlo nezdrav"
© AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kvalitet zraka danas je nešto bolji u odnosu na jučer, no i dalje je nezdrav za senzitivne grupe, a najkritičnije je u Zenici gdje je kvalitet zraka ocijenjen kao "vrlo nezdrav", pokazuju podaci portala „IQAir“. 

Zrak u Sarajevu jučer je bio "nezdrav", sa indeksom kvaliteta 173, dok mjerne stanice danas pokazuju indeks od 139, što znači da je zrak nešto bolji ali i dalje nezdrav za senzitivne grupe.

Kada je riječ o zagađenosti zraka na području Bosne i Hercegovine, na vrhu liste se nalazi Zenica čiji indeks kvaliteta iznosi 208 (vrlo nezdrav), a prate je Lukavica, Sarajevo, Ilijaš, Hadžići, Tuzla, Doboj, Visoko, Pale i Jajce, piše AA. 

Švicarski "IQAir" ima više od 10.000 mjernih stanica širom svijeta i prikazuje kvalitete zraka širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.

komentari (0)