513. Dani Ajvatovice: Od 16. do 26. juna 54 sadržaja na osam općina Muftijstva travničkog

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije "513. dani Ajvatovice" bit će održan u nedjelju, 25. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

BiH 14.06.2023, 13:13
513. Dani Ajvatovice: Od 16. do 26. juna 54 sadržaja na osam općina Muftijstva travničkog

Organizacioni odbor ovogodišnje manifestacije "513. dani Ajvatovice" predstavio je danas program najznačajnija kulturno-vjerske manifestacije u Bosni i Hercegovini (BiH) koja privlači desetine hiljada posjetilaca iz svih krajeva zemlje i svijeta, a koja će od 16. do 26. juna predstaviti 54 sadržaja u nekoliko gradova Muftijstva travničkog. 

Novinarima su se ovom prilikom obratili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora te članovi Organizacionog odbora manifestacije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir ef. Čavak i načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić te sekretar Muftijstva travničkog Rešad ef. Lendo, koji je i moderirao konferencijom, javila je MINA.

Muftija Adilović je istakao da je manifestacija detaljno pripremljena te da će i ova godina pobuditi bogat kulturno-vjerski program.

- Ove godine ćemo prikazati 54 različita sadržaja u osam općina Muftijstva travničkog. Našim posjetiocima ćemo u narednih deset dana ponuditi pregršt vjerskih, kulturnih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja. Nadamo se da će manifestacija privući veliki broj posjetilaca i da ćemo se svi okoristiti kroz sadržaje, izjavio je muftija Adilović.

Amir ef. Čavak, glavni imam Medžlisa Donji Vakuf, poručio je kako će ovaj medžlis u najvećoj mjeri biti posvećen vjerskim, ali i drugim aktivnostima, prenosi AA. 

- Osim redovnih i već prepoznatljivih sadržaja koji obilježavaju svaku manifestaciju, novina je da ćemo ove godine imati puno više gostiju, posebno iz Republike Turske, koji su već najavili dolazak u proširenom broju. Uložili smo veliki trud u ovaj projekat koji je najvažniji u toku cijele godine, kada je u pitanju Muftijstvo travničko, rekao je Čavak.

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić pojasnio je da je infrastruktura u ovom gradu jako dobra i da se prilagođava ovoj manifestaciji, koja je prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

- Želim da ova manifestacija prođe u najboljem redu. Mi se svake godine trudimo da svim posjetiocima bude ugodnije i bolje. Od infrastrukture, poradili smo na abdesthanama i toaletima na platou Ajvatovice, dok u samom Donjem Vakufu realizujemo aktivnosti na poboljšaju putne infrastrukture. Tu su i delegacije naših bratskih gradova iz Turske, kao i ostali gosti iz svih dijelova svijeta, kazao je načelnik Sušić.

Stalni moto ove vjersko-kulturne manifestacije je "Tradicija, identitet i domovina".

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije "513. dani Ajvatovice" bit će održan u nedjelju, 25. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi.

Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana klanjajo je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine, održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine.

Generalni medijski pokrovitelj manifestacije "513. dani Ajvatovice" je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)