Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati ako Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH

BiH 11.04.2023, 17:30 11.04.2023, 18:15
Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati ako Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH
© AA

Povodom posljednjih poteza i izjava o otcjepljenju od BiH, prestanku saradnje sa NATO savezom, predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, reagovala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

U svom saopćenju naveli su da "separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlanske institucije".

- Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Kako navode "retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske" poput: - Tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade, naveli su u saopćenju. 

Iz Ambasade SAD-a su se osvrnuli i na prijetnje Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom te su ga podsjetili da "Zakon o odbrani iz 2005. godune, obavezuje državne vlasti da provode aktivnostu potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu". 

-  To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon, naveli subm iz Ambasade SAD-a u BiH. 

komentari (0)