Ambasada Turkiye u BiH: Sa svim svojim institucijama priznajemo genocid u Srebrenici

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”

BiH 13.07.2023, 09:05
Ambasada Turkiye u BiH: Sa svim svojim institucijama priznajemo genocid u Srebrenici
© AA

Ambasada Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini ocijenila je vijesti u pojedinim medijima  pod naslovom "Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici", zlonamjernim. 

Naglašeno je da  "prožeta kontradiktornostima te da je pokušaj dezinformisanja sa namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je i suština novinarstva". 

Podsjetili su da Republika Turkiye u svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenica i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom. 

- U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici. Uprkos svemu tome, spomenuti naslov koji je napisan za tekst vijesti i način na koji je tekst konstruiran primjer je zlonamjernog i prilično neuspješnog novinarstva, poručili su u saopštenju Ambasade Republike Turkiye u BiH. 

komentari (0)