Ambasadorica Njemačke u BiH: Njemačka i PIC teže zatvaranju OHR-a u srednjoročnom periodu

Pristustvo međunarodne zajednice u BiH, prema njenim riječima, ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi...

BiH 22.06.2021, 10:00 22.06.2021, 10:31
Ambasadorica Njemačke u BiH: Njemačka i PIC teže zatvaranju OHR-a u srednjoročnom periodu
© Sarajewo.diplo.de

Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u BiH, kazala je za Nezavisne, kako Njemačka zajedno sa ostalim članicama PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira teži tome da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren. No, uslov za to, podsjetila je ambasadorica je ispunjavanja agende „Pet plus dva“, uslov za zatvoranje OHR-a a imenovanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta ambasadorica Njemačke smatra potezom vraćanja BiH visoko na međunarodnu agendu.

- Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende „Pet plus dva“. Njemačka vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH, kazala je Margret Uebber za Nezavisne.

Pristustvo međunarodne zajednice u BiH, prema njenim riječima, ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi te je naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje te da u EU trenutno ne postoje razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zamljama Zapadnog Balkana.

komentari (0)