Šarović i Borenović: " Vraćanje nadležnosti direktno ugrožava mir i vodi RS u opasnu spiralu sukoba"

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, također je pitao je šta će se desiti kada Ustavni sud BiH poništi zakone koje će donijeti Narodna skupština RS, kako će građani putovati, šta će biti s platnim prometom. Također je dodao je da nije siguran šta je cilj, vraćanje nadležnosti ili predizborna kampanja, ali da je ubjeđeniji da je cilj predizborna kampanja.

BiH 10.12.2021, 16:20 10.12.2021, 16:45
Šarović i Borenović:  " Vraćanje nadležnosti direktno ugrožava mir i vodi RS u opasnu spiralu sukoba"
© FENA

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), i Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), danas su u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republika Srpska (NSRS) istakli da smatraju da je vraćanje nadležnosti na način na koji su to predvidjeli predlagači opasno za RS. 

Danas se održava posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj poslanici razmatraju informacije o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti s prijedlozima te "Deklaraciju o ustavnim principima".

Ukoliko budu usvojeni, zaključcima u okviru ovih informacija Narodna skupština RS zadužiće Vladu RS-a da povuče saglasnost na sporazume o prenosu nadležnosti i da u roku od šest mjeseci predloži zakonska rješenja koja će obuhvatiti oblasti koje se razmatraju.

Šarović je rekao da je RS je stvorena u vrijeme "najveće vojne, ekonomske, ljudske snage i snage duha naroda", a da te snage u RS-u nema, i da je ovaj entitet mnogo siromašniji, politički podijeljen, s razočaranim borcima, ravnodušnim narodom i s nedovoljno prijatelja za poduhvat koji vlast u ovom entitetu namjeravate da učini, javlja AA. 

Naglasio je da je legitimno tražiti sve prenesene nadležnosti koje je RS izgubila, ali da se potrebno zapitati ima li RS snagu da iznese ovaj poduhvat. Prema njegovim riječima, ovo pitanje nema u tolikoj mjeri veze s patriotizmom, izdajom i hrabrošću, ali ima veze s odgovornošću i razumom. Smatra da je nemoguće podjeliti vojsku, izaći iz sistema PDV-a, vrati pravosudni sistem u nadležnost RS bez rata.

- Način na koji se ovo predlaže je direktno ugrožavanje mira i uvođenje RS u opasnu spiralu sukoba, rekao je on.

Istakao je da neće podržati odluke koje će ugroziti mir i sigurnost i Dejtonski mirovni sporazum.

- Put kojim ste krenuli gospodine (član predsjedništva BiH Milorad, op.a.) Dodik je opasan put za RS i a na tom putu mi vas ne možemo pratiti. Pristup koji ste izabrali mislim da je poguban za RS. Legitimno je tražiti prava, ali način na koji to radite može biti poguban, rekao je Šarović.

Borenović je rekao da je razočaran nedostatkom vizije i konkretnih prijedloga kao i da je u pitanju "opasna igra".

- Ovo je za mene jedna opasna farsa pa čak neko će reći blef, ali apsolutno ne odgovara onome što smo slušali svih ovih mjeseci, rekao je Borenović.

Potez SNSD-a nazvao je neiskrenim i licemjernim, naglašavajući da je siguran da je u pitanju dio predizborne kampanje.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, pitao je šta će se desiti kada Ustavni sud BiH poništi zakone koje će donijeti Narodna skupština RS, kako će građani putovati, šta će biti s platnim prometom...

- Ne treba nam avanturizam pun neizvjesnosti, kazao je Nešić.

On je naglasio da put vraćanja nadležnosti mora biti dobro osmišljen i da su za njega potrebni saveznici. Dodao je da nije siguran šta je cilj, vraćanje nadležnosti ili predizborna kampanja, ali da je ubjeđeniji da je cilj predizborna kampanja.

- Naš narod ne zaslužuje ovakvo poigravanje budućnošću, rekao je on.

komentari (0)