Avdo Avdić: Kosovske vlasti su nakon posljednjeg napada pokazale da još uvijek apsolutno kontrolišu svoju državu

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, koji je uhapšen u Beogradu

BiH 04.10.2023, 10:34
Avdo Avdić: Kosovske vlasti su nakon posljednjeg napada pokazale da još uvijek apsolutno kontrolišu svoju državu
© AA

 Kosovske vlasti su pokazale da još uvijek apsolutno kontrolišu svoju državu. Albin Kurti je dobitnik jer je uspio i pokazao snagu kosovskih institucija, smatra Avdo Avdić, urednik portala Istraga.ba, koji je ovih dana bio na sjeveru Kosova.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen je jedan kosovski policajac, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, koji je uhapšen u Beogradu.

Avdić je na Kosovu bio i ranije, a za Anadolu je govorio o utiscima nakon posljednje posjete.

"Na Kosovu sam bio u decembru prošle godine i sada. Ogromna je razlika. Kada sam u decembru prelazio most na rijeci Ibar, između Mitrovice i Sjeverne Mitrovice, uvijek je postojala određena vrsta tenzije. Kada pređete na teritoriju gdje žive većinski Srbi, tamo su bili nabildani ljudi, prilazili su vam i vršili određenu vrstu pritiska na vas. Nakon ovog terorističkog napada na sjeveru Kosova, puno je lakše kretati se na tom području", ispričao je Avdić.

Kako je kazao, sada je šetao po centru Sjeverne Mitrovice, a niko nije reagovao kao ranije.

"Nisam osjećao tenzije koje sam osjećao prije pola godine, a to se sve dešava nakon ovog terorističkog napada. Sigurnosne službe Kosova su uspjele uspostaviti određenu vrstu kontrole. Koliko je ovo opasno za samo Kosovo, koliko je ovaj napad pokazatelj da Srbija još uvijek ima pretenzije ne samo na sjeveru Kosova, nego nad cjelokupnim Kosovom, jasno je da je ovaj teroristički napad pogodovao i vlastima Kosova, odnosno vlastima u Prištini koje su u ovom trenutku, zahvaljujući brzoj intervenciji svojih policijskih snaga, uspjele da uspostave kontrolu nad većim dijelom države", istakao je Avdić.

Smatra da su napadači realizovali svoje ciljeve, danas bi premijer Kosova Albin Kurti bio u veoma teškoj situaciji. Podsjetio je da su prema njegovom ranijem saopćenju, napadači imali za cilj da na 37 mjesta naprave punktove.

"Da su napravili punktove, vi biste danas imali 'Transnistriju' iz sjeverne Moldavije na sjeveru Kosova. Dakle, gdje to formalno pripada Kosovu, ali zapravo suštinski Kosovo ne bi kontrolisalo tu teritoriju. Da je Milan Radoičić uspio da realizuje sve barikade, oni bi sjeli za sto i postali bi pregovarači na međunarodnim forumima i mirovnim konferencijama. Onda bi Albin Kurti, koji realno ne kontroliše tu teritoriju, bio u veoma teškoj situaciji i morao bi da da jednu vrstu autonomije Zajednici srpskih općina, dakle, morao bi da pristane na Republiku Srpsku u samom Kosovu", pojasnio je Avdić.

Međutim, naveo je, nakon intervencije kosovske policije, nakon što su razbijene paravojne formacije, kosovske vlasti su pokazale da još uvijek apsolutno kontrolišu svoju državu.

"Zato kažem da je Albin Kurti dobitnik. Zato što je uspio i pokazao snagu kosovskih institucija", naglasio je Avdić koji je tokom posjete tom području uradio i razgovor sa kosovskim premijerom.

Naveo je da je Kurtija pitao da li je zadovoljan reakcijom međunarodne zajednice, nakon napada.

"Kazao je da su njihovi zapadni partneri počeli da shvataju ko je zapravo problem. Definitivno je da je drugačija reakcija međunarodne zajednice bila sada, kada su se maskirani muškarci, naoružani vojnim naoružanjem iz Srbije, pojavili na sjeveru Kosova, u odnosu na reakciju od prije nekoliko mjeseci kada su pripadnici specijalne policije Srbije ušli na teritorij Kosova i kidnapovali nekoliko kosovskih policajaca. Tada su govorili da su sve strane u sukobu iste i pozivali na suzdržanost", izjavio je Avdić.

Mišljenja je da Kurti u ovom trenutku pokušava da pokaže da ima ne samo političku snagu, nego i vojnu i policijsku snagu koja je u stanju da kontroliše teritoriju te države.

Smatra da su to pokazali prošle sedmice.

"Da li je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično znao za ovu akciju, ne znam, ali Kurti tvrdi da jeste. U ovom trenutku treba imati na umu da definitivno u državi kakva je Srbija, a to je policijska država, teško je zamisliti da se takve formacije mogu kretati bez da država zna za njih. U najmanju ruku možemo reći da je Bezbjednosno-obavještajna agencija Srbije (BIA) sigurno znala za ovo kretanje paravojnih formacija na sjeveru Kosova, odnosno na jugu Srbije", rekao je Avdić.

Pojasnio je da se radi o dvije paravojne formacije - Sjeverna brigada i Civilna zaštita.

"Treba imati na umu da u ovom trenutku i Ruskoj Federaciji također odgovara destabilizacija sjevera Kosova", pojasnio je Avdić.

Dotakao se i potencijalnih refleksija koje bi situacija na Kosovu mogla imati i na Bosnu i Hercegovinu. Smatra da je prednost predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika u odnosu na ljude na sjeveru Kosova ta što "on ima međunarodno priznatu, jaku policijsku strukturu".

"Ta policijska struktura kad god odluči napravi jednu vrstu punkta na međuentitetskoj liniji i vrši kontrole. Da je ovo možda prošlo na Kosovu, da su uspjele ove barikade koje su pripremali pripadnici paravojne formacije Milana Radoičića, sigurno bi i u Bosni i Hercegovini bilo nečeg sličnoj. Ustvari već je i bilo samo nije u toj mjeri i još uvijek nije došlo do eskalacije", dodao je Avdić.

komentari (0)