Bećirović: Odluka o otvaranju pregovora dinamizira evropski put i jača državu BiH

Povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom

BiH 22.03.2024, 09:11 22.03.2024, 13:06
Bećirović: Odluka o otvaranju pregovora dinamizira evropski put i jača državu BiH
© AA

Povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao:

- Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije (EU) s Bosnom i Hercegovinom predstavlja jedno od najvećih postignuća na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, moramo biti svjesni da je pred nama mnogo posla na usklađivanju našeg zakonodavstva s evropskim zakonodavstvom, kao i provedbi reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava, kazao je Bećirović. 

Naveo je da je Evropska unija svoju odluku temeljila na dva važna aspekta. 

-  Prvi, da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ostvarila veći napredak nego u cijeloj prethodnoj deceniji. Rezultat je to predanog rada državnih institucija Bosne i Hercegovine. Drugi važan aspekt odnosi se na geopolitički značaj ove odluke EU u smislu jačanja stabilnosti i sigurnosti cijelog evropskog kontinenta. Za prihvatanje takvog pristupa bila je potrebna snažna diplomatska akcija i kontinuirana saradnja s evropskim partnerima i ključnim saveznicima Bosne i Hercegovine. Jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao nerazdvojni dio procesa evropskih i euroatlantskih integracija, bio je u fokusu mojih brojnih razgovora s najvišim evropskim zvaničnicima, kazao je Bećirović. 

Dodaje kako je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom značajna za sve građane i narode u našoj državi. 

- Ovo je jasna porukama svima u Bosni i Hercegovini da je naša budućnost u EU. Pregovaranje za članstvo u EU je proces političke, pravne, ekonomske, socijalne i kulturne integracije s ciljem izgradnje demokratske i pravne države. Sada, kada smo otvorili vrata ka punopravnom članstvu u EU, moramo još intenzivnije nastaviti s reformskim procesima. Dobili smo priliku i povjerenje da konkretnim djelima pokažemo našu predanost i posvećenost procesu integracije u EU i moramo je iskoristiti. Članstvo u EU nema alternativu. Ovo je zajednička pobjeda Bosne i Hercegovine i EU. Ovom prilikom zahvaljujem se zemaljama članicama EU i institucijama EU, Delegaciji EU u BiH i ambasadorima zemalja članica EU u našoj zemlji na njihovom podršci Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

komentari (0)