Bećirović: Snažan podsticaj unapređenju odnosa BiH i Egipta

Bećirović razgovarao s ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH

BiH 18.01.2024, 12:19 23.01.2024, 09:51
Bećirović: Snažan podsticaj unapređenju odnosa BiH i Egipta
© Predsjedništvo BiH/ Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Jaserom Abdelrahmanom Alijem Sorourom (Yasser Abdelrahman Ali Sorour).

Ambasador Arapske Republike Egipat zahvalio se dr. Denisu Bećiroviću na konkretnim koracima s ciljem intenziviranja međudržavnih odnosa, naročito u posljednjih godinu dana. On je naglasio da o tome svjedoči, između ostalog, i nedavni dugi i prijateljski razgovor dr. Bećirovića s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el-Sisijem.

Razgovarano je o daljim koracima za unaprеđеnjе saradnjе dvije zеmlje, kao i o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku. Naglašeno je da je potrebno hitno zaustaviti nasilje i ubijanja nedužnih civila u Gazi. Dr. Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene. Dr. Bećirović je konstatirao da je postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje.

Ambasador Arapske Republike Egipat Jaser Abdelrahman Ali Sorour je posebno istakao važnost aktivnosti iz Bosne i Hercegovine na humanitarnom planu s ciljem pružanja pomoći Gazi.

Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je zahvalnost na egipatskom principijelnom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu, uz obostrani interes za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Dr. Bećirović je podsjetio i na razgovor s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el-Sisijem, tokom kojeg je konstatirano da dvije zemlje imaju dobru bilateralnu saradnju. Tom prilikom je naglašeno i da postoji mogućnost da saradnja bude značajno unaprijeđena na polju ekonomije, odbrane, obrazovanje, kulture i turizma, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

komentari (0)