Bećirović: Suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini a ne entitetima

Član Predsjedništva BiH podsjetio je da je BiH punopravna članica UN-a te da  kao takva "pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet". 

BiH 09.08.2023, 09:31 09.08.2023, 10:42
Bećirović:  Suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini a ne entitetima
© AA

- Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Suverenitet se ne stiče Twitter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini, kazao je Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH. 

Ističući da su "izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini obična besmislica", Bećirović je kazao:"Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu". 

Član Predsjedništva BiH podsjetio je da je BiH punopravna članica UN-a te da  kao takva "pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet". 

- Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom - Ustavom BiH. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.” Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi, navodi se u saopštenju iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića. 

Bećirović je, podsjetimo, reagovao na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je u objavi na svom Twitter nalogu stavio suverenitet Bosne i Hercegovine pod znak pitanja. 

- Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta. Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja ‘srpskog člana Predsjedništva BiH’, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi NSRS i to dvotrećinskom većinom. Ako NSRS ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala, napisao je Dodik. 

komentari (0)