Bh. ministri za obrazovanje u radnoj posjeti Turskoj

U sklopu programa “Obrazovna saradnja između Turske i Bosne  Hercegovine”.

BiH 29.04.2024, 09:11 29.04.2024, 16:19
Bh. ministri za obrazovanje u radnoj posjeti Turskoj
© Ambasada Republike Turske u BiH

Na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turske Yusufa Tekina, bosanskohercegovački ministri za obrazovanje su učestvovali u višednevnoj radnoj posjeti u Turskoj, u sklopu programa “Obrazovna saradnja između Turske i Bosne  Hercegovine”.

Učešće u programu, u organizaciji Ureda za obrazovanje turske ambasade u Sarajevu, uzeli su bh. entitetske ministrice, Federalna ministrica za obrazovanje i nauku Jasna Duraković, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić te kantonalni ministri za obrazovanje, Naida Hota Muminović, iz Kantona Sarajevo, Ahmed Omerović, iz Tuzlanskog kantona, Mirza Mušija, iz Zeničko-dobojskog kantona, Denis Osmankić, iz Unsko-sanskog kantona, Adnan Velagić, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Alisa Alikadić Herić, iz Bosansko-podrinjskog kantona, Ana Andić, iz Županije Posavske, Ante Tadić, iz Hercegbosanske županije, kao i drugi uposlenici ministarstava.

Nakon održanog sastanka sa pomoćnicima turskog ministra nacionalnog obrazovanja, Omerom Farukom Yelkencijem i Celilom Eren Okten, u sklopu programa je posjećen jedan od najuspješnijih turskih univerziteta, Tehnički univerzitet u Istanbulu i univerzitetski Tehnološki park (Teknopark). Održane su prezentacije i razmjena iskustva u sklopu obrazovne saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske te projekata Moj izbor je turski i bratimljenje škola, koji se realizuju u koordinaciji sa Institutom Yunus Emre.

Delegacija iz BiH se sastala sa guvernerom Istanbula Dauvutom Gulom, predsjednicom Upravnog odbora IUS-a Sevgi Kurtulmus i predsjednikom Privredne komore Istanbul, Šekibom Avdagićem. Također, delegacija je prilikom posjete sjedištu Maarif fondacije održala sastanak sa predsjednikom Birolom Akgunom, gdje se razgovaralo o aktivnostima Maarif fondacije u BiH. U sklopu programa, čiji je domaćin Direktorij ministarstva nacionalnog obrazovanja pokrajine Istanbul, delegacija iz BiH je imala i priliku pobliže se upoznati sa bogatom i dugogodišnjom baštinom Istanbula.

komentari (0)