BH Telecom demantovao potpisivanje memoranduma s Burch univerzitetom

- Ovim putem obavještavamo javnost da predmetni memorandum nije proceduralno usaglašen sa BH Telecomom i isti nije trebao biti potpisan, te da je usljed formalnog propusta proslijeđen na potpis drugoj strani bez odobravanja i saglasnosti organa Društva, naveli su iz BH Telecoma

BiH 15.04.2022, 21:03
BH Telecom demantovao potpisivanje memoranduma s Burch univerzitetom
© AA

Kompanija BH Telecom objavila je da memorandum o saradnji sa Burch univerzitetom u Sarajevu nije trebao biti potpisan jer "nije proceduralno usaglašen" te demantirala objave pojedinih medija u Bosni i Hercegovini o potpisivanju pomenutog dokumenta, prenosi AA. 

U saopćenju iz BH Telecoma je navedeno kako je BH Telecom putem jednog bh. portala "informisan da su komapnije BH Telecom i Burch univerzitet potpisali memorandum o saradnji".

- Ovim putem obavještavamo javnost da predmetni memorandum nije proceduralno usaglašen sa BH Telecomom i isti nije trebao biti potpisan, te da je usljed formalnog propusta proslijeđen na potpis drugoj strani bez odobravanja i saglasnosti organa Društva, naveli su iz BH Telecoma.

Dodali su kako "zbog neusaglašenosti sa objavljenim tekstom predmetnu objavu u potpunosti demantujemo".

BH Telecom je naglasio kako u sklopu svojih redovnih aktivnosti u okviru BH Tech Lab platforme vrši kontinuirane aktivnosti na prepoznavanju ključnih aktera koji mogu činiti eko sistem Start Upa i općenito podrške inovativnog razvoja poslovnih inicijativa. Kompanija s tim u vezi obavlja niz poslovnih aktivnosti sa potencijalnim partnerima, univerzitetima, fakultetima putem BH Tech Lab platforme, te je između ostalih obavila i informativne razgovore sa Burch univerzitetom.

Ranije danas, pojedini mediji objavili su kako je potpisan memorandum o saradnji između BH Telecoma i Burch univerziteta, te da je time pomenuti univerzitet "postao dio mreže partnera BH TechLab platforme".

Vijest, koja je naknadno demantovana iz BH Telecoma, izavala je i niz uglavnom negativnih komentara u javnosti.

Inače, turske institucije ranije su obavijestile domaće institucije da je Burch univerzitet među obrazovnim institucijama povezanim s terorističkom organizacijom FETO, čiji pripadnici su pokušali izvršiti državni udar u Turkiye 2016. godine.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj državi u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.a

komentari (0)