Bh. tim u Hatayu otkopava 13-spratnicu koja se srušila: Nalazimo samo mrtva tijela

Iz zgrade se spasila samo jedna djevojčica koja je uspjela istrčati u momentu zemljotresa

BiH 13.02.2023, 22:48
Bh. tim u Hatayu otkopava 13-spratnicu koja se srušila: Nalazimo samo mrtva tijela
© AA

Iako je su nade i vjerovatnoća da će pronaći nekoga živog skoro pa u potpunosti iscrpljene, spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju tragati po ruševinama zemljotresom razorenog turskog grada Hataya. Poručuju kako je na terenu pravi užas i da zapravo nalaze samo mrtve, javlja Anadolija.

Pripadnici specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina USAR pri Federalnoj upravi civilne zaštite (FCUZ) nastavljaju sa pretraživanjem područja grada Hataya, jednog od najteže pogođenih zemljotresom.

- Situacija je zaista teška, kaže pripadnik ove jedinice Kemal Hanjalić u kratkom ragovoru za Anadoliju.

Pripadnici FUCZ-ove jedinice već tri dana tragaju ispod ruševina u distriktu Defne, koji pripada gradu Hatayu.

Od jučer su angažovani na ruševinama zgrade koja je imala 13 spratova, a u kojoj je prema pretpostavkama u momentu zemljotresa bilo oko 150 ljudi. Hanjalić kaže kako u ruševinama zgrade nisu našli nikoga živog. Saznali su da se zapravo spasila samo jedna djevojčica koja je uspjela istrčati iz zgrade u momentu zemljotresa. Najgora informacija je da su spasioci lakše spašavali one preživjele koji su bili zgradama koje su se obrušile "u stranu" u odnosu na ovu 13-spratnicu koja se srozala "sprat na sprat".

- Allah dao sabura nekog pa se sve ovo podnese normalno, al vjerujte mi da je užas. Ovo se samo može vidjeti u filmovima, ali i tada kažete da to nije realno, dodaje Hanjalić, opisujući kakva katastrofa je zapravo zadesila ovaj dio Turkiye.

Dodaje kako dva njihova tima na ovom području rade brze pretrage objekata sa potražnim psom, endoskopskom kamerom i geofonom.

- Ostali timovi su uglavnom raspoređeni na pretrazi srušenih objekata. Nažalost, nalazimo samo mrtve, kaže Hanjalić.

komentari (0)