Bh. zastava se zavijorila na vrhu ugašenog vulkana Ararat: Najviša tačka u Turskoj sa visinom od 5.137 metara

Planina Ararat, poznata je ne samo zbog ljepote već i zbog legendarnog vjerovanja da se Nojeva barka, nakon Velikog potopa, zaustavila na tom mjestu i čovječanstvo vratila u život...

BiH 13.07.2021, 10:41 13.07.2021, 10:49
Bh. zastava se zavijorila na vrhu ugašenog vulkana Ararat: Najviša tačka u Turskoj sa visinom od 5.137 metara
© Facebook

Početkom jula grupa iz Bosne i Hercegovine mahala je zastavom svoje zemlje na vrhu ugašenog vulkana  Ararat, koji je najviša tačka u Turskoj s visinom od 5.137 metara.

Miran Stambol, jedan od učesnika ovog uspona, rekao je da se članovi grupe koju čine bosanski planinari ranije nisu poznavali. Učesnici su bili iz Sarajeva, Tuzle i Gračanice.

U intervjuu za Klix.ba, Stambol je kazao kako je fascinantni uspavani vuklan čini Veliki Ararat, giganstka snježna, dok se pored nje nalazi Mala planina Ararat sa visinom od 3.896. metara.

/Facebook 

- Naše putovanje trajalo je 10 dana. Popeli smo se na sjeverozapadnu izbočinu i boravili u dva aklimatizacijska kampa. Ono što predstavlja posebno iskustvo je prolazak kroz 'zid oblaka' na visinama više od 4.200 metara i upravo to je najčešće mjesto gdje se ukažu simptomi visinske bolesti. Noćili smo u kampovima, pored litica, pojasnio je Stambol.

Planina Ararat, poznata je ne samo zbog ljepote već i zbog legendarnog vjerovanja da se Nojeva barka, nakon Velikog potopa, zaustavila na tom mjestu i čovječanstvo vratila u život.

komentari (0)