Bh. zvaničnici čestitali kandidatski status BiH

Bosna i Hercegovina zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela je 2016. godine

BiH 16.12.2022, 09:25 19.12.2022, 11:32
Bh. zvaničnici čestitali kandidatski status BiH
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozdravio je odluku Evropskog vijeća, kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. 

- Odluka o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU je ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine. Ovom odlukom se odnosi Bosne i Hercegovine i EU dodatno učvršćuju. Statusom kandidata napravljen je iskorak u procesu evropskih integracija, iako predstoji još dosta posla do samog otvaranja pregovora o članstvu naše države u EU. Pruženu ruku iz Brisela organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju iskoristiti, kako bi zemlja brzim koracima napredovala prema punopravnom članstvu u EU, istakao je Bećirović.

Naveo je da status kandidata treba, između ostalog, iskoristiti kao podstrek za usvajanje evropskih standarda i kriterija, piše AA. 

- Sada je dodatna odgovornost na vlastima da novom i ubrzanom dinamikom naprave ozbiljne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Dalji napredak Bosne i Hercegovine ovisit će o brzini i rezultatima rada vlasti na državnom i nižim nivoima, te zato treba iskoristiti ovu pozitivnu poruku i pokazati konkretnu političku spremnost za usvajanje konkretnih zakonskih rješenja, naglasio je Bećirović.

Bosna i Hercegovina će, kako je kazao, morati prilagoditi zakonodavstvo, ekonomiju i općenito društvo sa pravnom stečevinom (acquis communautaire) EU, kako bi u konačnici postala punopravna članica EU.

- Odluka Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini nesumnjivo je dodatni podsticaj da intenziviramo naš evropski put. To je šansa koju ne smijemo propustiti, dodao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Čestitke MVP

Kandidatski status BiH u EU čestitala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH. Poručila je danas kako je kandidatski status veliki i historijski korak za BiH. 

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

- Želim čestitati svim građanima BiH te ih pozivamo da zajedničkim snagama nastavimo graditi bolju i prosperitetniju BiH u okruženju kome pripadamo. Kandidatski status je rezultat i napora da očuvamo stabilnost, teritorijalni integritet i napredak, poručila je Turković.

Čestitka Vijeća ministara 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je, povodom dobijanja kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u Evropsku uniju (EU), da je to pozitivan signal koji građani BiH već dugo čekaju i snažna poruka da je Zapadni Balkan na ljestvici prioriteta Evropske unije, ali i snažna motivacija za daljnji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH. 

Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara BiH predano radilo na ispunjavanju zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa, ističući da su protekle tri godine bile globalno izuzetno izazovne - od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije korona virusa do širih geopolitičkih dešavanja i implikacija.

Istakao je da je Vijeće ministara, uprkos tome, uspjelo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose implementaciji 14 ključnih prioriteta, kao što je usvajanje sveobuhvatne strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade.

Podsjetio je i da je Parlamentarna skupština u augustu usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, a Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je naveo i da je unutar BiH postignuta saglasnost i provedeni svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, te da je ovaj sporazum potpisan u septembru. Nadalje, naglasio je, potpisan je i ratifikovan Okvirni sporazum za IPA 3, te da je sva procedura, koja podrazumijeva zajedničke napore i saradnju svih nivoa vlasti, zatim Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, realizovana u rekordnom roku, u julu i augustu.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istakao da je sve navedeno jasan pokazatelj da u BiH postoji volja u kontekstu procesa evropskih integracija i da postoji visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti po ovom pitanju.

"Iako smo očekivali da će EU ranije prepoznati napore koje je BiH ulagala, svjesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Bosna i Hercegovina zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela je 2016. godine.

Čestitka SDA 

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je odluku Evropskog vijeća da odobri kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahvaljuju se partnerima u Evropskoj uniji na angažmanu i podršci nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine.

"Ova odluka jača vjeru građana u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine i predstavlja snažan podsticaj institucijama da nastave raditi na ispunjavanju obaveza na putu do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je trebala biti donesena i ranije, i bilo bi tako da SNSD nije blokirao državne institucije i zajedno sa HDZ-om blokirao usvajanje reformskih zakona koje je Evropska komisija postavila kao obavezu institucijama Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SDA.

Smatraju da je rad na realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije još uvijek pred nama.

"Usvajanje važnih zakona i odluka koje se odnose na eliminisanje diskriminacije u ustavnopravnom sistemu, unapređenje funkcionalnosti institucija kroz uklanjanje prava veta u procesu donošenja odluka, jačanje vladavine prava, uključujući i obaveznu uspostavu vrhovnog suda BiH, trebaju biti nulti prioriteti rada vlasti", navedeno je iz SDA.

Stranka demokratske akcije će, kao i do sada, aktivno učestvovati u pripremi i usvajanju odluka koje omogućavaju napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

komentari (0)