Borrell ne da učešće Hrvatske u EUFOR-u u BiH, Milanović kazao da je 'bezobrazno i lažljivo'

Milanović je u svom odgovoru naveo da je Borel "izmislio" rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog vijeća da Hrvatska ne može pristupiti misiji Althea

BiH 21.12.2022, 12:37 23.12.2022, 10:10
Borrell ne da učešće Hrvatske u EUFOR-u u BiH, Milanović kazao da je 'bezobrazno i lažljivo'
© AA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović saopštio je da je EU odbila zahtjev Hrvatske vojske za učešće u mirovnim snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Obrazloženo odbijanje šefa diplomatije Evropske unije Josepa Borela ministru vanjskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu Milanović je opisao kao "skandalozno, bezobrazno, lažljivo, manipulativno".

Prema pisanju Slobodne Bosne, Milanović je u svom odgovoru naveo da je Borel "izmislio" rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog vijeća da Hrvatska ne može pristupiti misiji Althea, te je pozvao ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da objavi sadržaj pisma i " da se vidi kako se prema hrvatskom vrhu vlasti odnosi službeni Bruxelles". 

Nakon Milanovićevog zahtjeva da pošalje trupe u Bosnu, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković usprotivili su se ovom zahtjevu i izjavili da Hrvatska kao strana u ratu u BiH ne može imaati vojnike u mirovnoj misiji u zemlji. 

komentari (0)