Bosanci i Hercegovci dočekali 2022. godinu

BiH 01.01.2022, 00:43 01.01.2022, 01:02
Bosanci i Hercegovci dočekali 2022. godinu
© AA

 Iako u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ove godine nije organizovan javni doček Nove godine, centralne gradske ulice večeras su bile prepune. 

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa, u Sarajevu je ove godine otkazan javni doček Nove godine Ipak, to nije spriječilo brojne Sarajlije kao i goste iz cijelog regiona i Evrope, da novogodišnju noć provedu upravo u gradu na Miljacki.

Jedno od najpoznatijih sarajevskih šetališta, ulica Ferhadija večeras je bila prepuna šetača. Na ulicama su se mogle vidjeti i čitave porodice koji uživaju u šetnji, večeri ili zajedničkim fotografisanju.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je početkom decembra odluku da javnog dočeka Nove 2022. godine neće biti. Potom je na kolegiju Gradskog vijeća usvojen prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić da novac koji bi trebao biti izdvojen za javni doček Nove godine bude usmjeren za liječenje oboljele djece, javlja AA. 

/Mostar 

Mostar je jedan od rijetkih bh. gradova koji su organizovali doček Nove godine na otvorenom, a prisutne su, na platou mostarskog Adventa, zabavljali Indira Levak i grupa Tvist, koji su napravili sjajnu atmosferu. 

Na ruku organizatorima išle su i vremenske prilike koje su bile zaista povoljne. Nije bilo ni padavina i hladne bure karakteristične za ovaj period godine u Hercegovini. Koncertu je prisustvovalo više hiljada posjetilaca, među kojim i brojni gosti iz ostalih bh. gradova, ali i gradova zemalja regiona, prije svega iz Hrvatske.

Tokom dana, organizatori su se pobrinuli i obradovali i najmlađe Mostarce i Mostarke, koji su imali priliku družiti se s Djeda Mrazom i mađioničarom Stefanom uz nastupe horova mostarskih osnovnih škola i domova za nezbrinutu djecu.

Razloga za zadovoljstvo imaju i turistički radnici, s obzirom da su dan ranije popunjeni svi kapaciteti u gradu. Osim na Adventu, građani Mostara slave i u brojnim ugostiteljskim objektima.

O sigurnosti brine MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, a pripadnicima Policijske uprave Mostar asistira kompletna Jedinica za operativnu potporu. Policijske patrole nalaze se na Španskom trgu, kod Staklene banku, na trgu Rondo i pored Sportskog centra Kantarevac, a posebna pažnja posvećuje se prevenciji zloupotrebe pirotehnike i narkotika, odnosno konzumiranja alkohola maloljetnih osoba.

Novogodišnji program nastavlja se u subotu nastupom Josipa Palamete i grupe Dva i po čovjeka, a početak ovog koncerta planiran je za 20 sati.

Osim Mostara, veliki broj Banjalučana i turista Novu godinu dočekali su u centru Banja luke, gdje su nastupili Petar Grašo i Neda Ukraden. 

Zabavni program počeo je prije 20 časova, a osim regionalnih zvijezda nastupali su i domaći muzičari.

Okupljeni u centru u Banjoj Luci u ponoć su odbrojavali posljednje sekunde 2021. godine, a priređen je i vatromet. Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, obratio se prisutnim čestitajući 2022. godinu.

Tokom novogodišnje noći, do 3.30 časova, u gradu na Vrbasu na nekoliko linija javnog gradskog prevoza organizovan je besplatan prevoz za građane.

Praznično slavlje u Banjaluci nastavlja se i 1. januara kada će biti organizvan koncert Ane Bekute, javlja AA. 

komentari (0)